2024 yılında dünyanın en değerli pasaportları: Almanya birinci sırada

SuZi

Global Mod
Global Mod
Pasaport, gezginler için en önemli belgelerden biridir. Geçerli bir pasaportu olmayanların birçok ülkeye girişine izin verilmiyor. Alman pasaportu yıllardır dünyadaki en güçlü kimlik kartlarından biri olmuştur; seyahat edenlerin nadiren vize konusunda endişelenmesine gerek kalmaz.


Elbette bu sadece Alman pasaportu için değil, diğer ülkelerin pasaportları için de geçerli. Henley & Partner hukuk firması, diğerlerinin yanı sıra, “Henley Pasaport Endeksi”nde ilgili pasaportla kaç ülkeye vizesiz girebileceğinizi listeliyor. Küresel sıralama, Uluslararası Hava Taşımacılığı Otoritesi'nin (IATA) verilerine dayanmaktadır ve yılda birkaç kez güncellenmektedir. 2024 yılı için endekste 199 pasaport ve 227 farklı seyahat noktası yer alıyor; yeni yılda sıralamanın en üst sıralarında pek çok şey yaşandı.

İşte dünyanın en güçlü pasaportları


Japon pasaportu, beş yıl boyunca en üst sıralarda yer aldıktan sonra, 2023'ün ortalarında sıralamada birinci sıranın dışına itildi. Yeni lider Singapur'du ancak sevinç uzun sürmedi. Çünkü Singapur altı ay sonra yeniden tek başına liderlikten vazgeçmek zorunda kalacak. Bunun yerine, Almanya dahil olmak üzere toplam altı ülke artık zirvede yer alıyor.



Bir kadın elinde Alman pasaportuyla havaalanında duruyor.


Pasaportumla vizeye ihtiyacım var mıydı? Bu soru Alman gezginlerin aklına nadiren geliyor.

© Kaynak: IMAGO/Pond5 Görselleri


Fransa, İtalya, Japonya, Singapur, İspanya ve Almanya vatandaşları şu anda dünyanın 194 ülkesini vizesiz ziyaret edebiliyor. Hepsi birinciliği paylaşıyor. Bunu 193 vizesiz ülkeyle Finlandiya, Güney Kore ve İsveç takip ediyor. Üçüncü sırada Avusturya, Danimarka, İrlanda ve Hollanda (192 vizesiz ülke) yer alıyor.

“Henley Pasaport Endeksi”ndeki 199 ülkenin tamamının sıralamasına ve kaç destinasyona vizesiz erişim sağladıklarına dair eksiksiz bir genel bakışa bu haritada ulaşabilirsiniz.

Almanya, 2023 yılına kıyasla vizesiz gidilebilecek dört ülkeyi daha ekledi. Başta diğer ülkelerden gelenler de bu yıl geçmişe göre daha fazla ülkeye vizesiz giriş yapabiliyor.

Genel Bakış: Dünyanın en güçlü 10 pasaportu


2006 yılında pasaportlar ortalama olarak yalnızca 58 ülkeye vizesiz erişim sağlıyordu; Henley & Partners Başkanı Christian H. Kälin şu anda ortalama 111 ülkenin bulunduğunu açıklıyor.

En güçlü ve en az güçlü geçişler arasındaki uçurum büyümeye devam ediyor. 2024 yılında en üst sıradaki ülkelerden gelen kişiler, sıralamanın en altında yer alan Afganistan'dan 166 daha fazla ülkeye vizesiz giriş yapabilecek.

Bazı ülkeler berabere kaldığından, birden ona kadar olan sıralarda ondan fazla ülke yer alıyor:

  1. Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Singapur, İspanya (194)
  2. Finlandiya, Güney Kore, İsveç (193)
  3. Avusturya, Danimarka, İrlanda, Hollanda (192)
  4. Belçika, Lüksemburg, Norveç, Portekiz, Büyük Britanya (191)
  5. Yunanistan, Malta, İsviçre (190)
  6. Avustralya, Çek Cumhuriyeti, Yeni Zelanda, Polonya (189)
  7. Kanada, Macaristan, ABD (188)
  8. Estonya, Litvanya (187)
  9. Letonya, Slovakya, Slovenya (186)
  10. İzlanda (185)
Genel Bakış: Dünyanın en zayıf on pasaportu


Afganistan, 2023'te olduğu gibi bu yıl da sıralamada son sırada yer alıyor. 2024'te en azından bir vizesiz seyahat destinasyonu daha eklendi; bu, Afganistan'ın artık 28 ülkeye sahip olduğu anlamına geliyor. Bunu Suriye ve Irak takip ediyor.

104. Afganistan (28)

103. Suriye (29)

102. Irak (31)

101.Pakistan (34)


100.Yemen (35)

99. Somali (36)

98. Libya, Nepal, Filistin (40)

97. Kuzey Kore, Bangladeş (42)

96. Eritre, Sri Lanka (43)

95.İran, Lübnan, Nijerya, Sudan (45)

Birleşik Arap Emirlikleri 11. sıraya yükseldi


Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) her geçen yıl yükselmeye devam ediyor ve şu anda sıralamada on birinci sırada yer alıyor. 2024'te insanlar oradan dünya çapında 183 ülkeye vizesiz seyahat edebilecek – 2013'ten bu yana 111 seyahat noktası eklendi. Kıbrıs ve Hırvatistan gibi bazı AB ülkeleri artık BAE'yi geride bıraktı.


Bir el havaalanında Birleşik Arap Emirlikleri pasaportunu tutuyor.

Bir el havaalanında Birleşik Arap Emirlikleri pasaportunu tutuyor.


Birleşik Arap Emirlikleri pasaportu son yıllarda sıralamada büyük bir sıçrama yaptı.

© Kaynak: IMAGO/Pond5 Görselleri


Henley & Partner endeksi tek pasaport sıralaması değildir. Arton Capital şirketi de her yıl pasaportları sıralıyor ve bazen farklı sonuçlara ulaşıyor. Birleşik Arap Emirlikleri zaten burada ilk sırada yer alıyor.

Almanya, diğer dört ülkeyle (İspanya, Fransa, İtalya ve Hollanda) ikinci sırayı paylaşıyor. Sıralamalardaki farklılıklar farklı kaynakların kullanılmasından kaynaklanmaktadır. Arton Capital, 199 BM üye devletinin resmi bilgilerine atıfta bulunmaktadır.

Gezginlerin şu anda neleri bilmesi gerekiyor? Hepsi önemli Tatilinizle ilgili haberleri reisereporter'da bulabilirsiniz.
 
Üst