‘Sadece Yardım Etmek İstiyorum’: Kaosun Ortasında, Şanghay Sakinleri Bir Araya Geldi

Bakec

Member
Şangay mahallesinde bir koronavirüs kilitlenmesine dört gün kalan Ding Tingting, altındaki dairede yalnız yaşayan yaşlı adam için endişelenmeye başladı. Kapısını çaldı ve yiyecek arzının azaldığını ve daha fazla satın almak için internete nasıl gireceğini bilmediğini gördü.

Bayan Ding, onun yiyecek almasına yardım etti, ama aynı zamanda mahallesinde yalnız yaşayan birçok yaşlı insanı da düşünmeye başladı. Çin mesajlaşma uygulaması WeChat’i kullanarak, o ve arkadaşları, ihtiyacı olan insanları, kendilerine yiyecek ve ilaç alabilecek yakındaki gönüllülerle buluşturmak için gruplar oluşturdu. Bir kadının kayınpederi aniden bayılınca, gönüllüler ağı bir komşuyu tansiyon aletiyle bulup mühlet yaptırdı ve hızla teslim etti.

25 yaşındaki arka küratör Bayan Ding, “Tecrit nedeniyle hayat askıya alınamıyor” dedi.

Çin, virüsü ortadan kaldırmak için aralıksız çabalarında, toplu testler düzenlemek ve hastanelere ve izolasyon tesislerine ulaşımı koordine etmek için mahalle komitelerindeki yüz binlerce alt düzey parti yetkilisine güvendi. Yetkililer, karantina sırasında hastaların ilaç ve diğer ihtiyaç maddelerini aramaları için özel geçiş kartları dağıttı.

Ancak Şanghay’daki son dalgalanma şehrin 50.000 mahalle yetkilisini bunalttı ve sakinleri yiyecek, tıbbi yardım ve hatta evcil hayvan devası elde etmek için mücadele etmeye zorladı. Öfkeli ve hüsrana uğramış bazıları meseleleri kendi ellerine aldılar, Çin Komünist Partisi’nin yapamadığı veya isteksiz olduğu zamanlarda ihtiyaç sahiplerine yardım etmek için gönüllü oldular ve bir kriz zamanında Partinin meşruiyetini test ettiler.

“Çin Komünist Partisi’nin iddiası, Çin’deki herkese temel düzeni ve geçim kaynağını yalnızca Komünist Partinin verebileceğidir,” dedi Victor Shih. San Diego’daki California Üniversitesi’nde siyaset bilimi profesörü. Şu anda yiyecek ve diğer temel ihtiyaçları almaya çalışan Şanghay sakinleri için “bu iddialara olan güvenleri muhtemelen zayıfladı” dedi.

Pazartesi günü Şanghay’da karantina sırasında bir Covid-19 test sahasından geçen bir teslimatçı. Kredi… Alex Plevvski/EPA, Shutterstock

Her üç kişiden birinin 60 yaşın üzerinde olduğu Şanghay’da, bölge sakinleri özellikle yaşlı yetişkinlerin unutulmasından endişe ediyor. Birçoğu akıllı telefon kullanmıyor ve WeChat’te ya da Çin’in modern yaşamı kolaylaştıran düzinelerce çevrimiçi alışveriş uygulamasında yok. Evlerinden çıkamadıkları için günlük hayattan koparıldılar.

Şehrin merkezindeki lüks mahallesindeki isim hoc gönüllüler grubunun bir parçası olan Danli Zhou, “Bazı yaşlıların mücadelesini gerçekten görüyorum” dedi. Grup, teslimatları lobiden sakinlerin kapılarına getirmeye yardımcı olmak için vardiyalar alıyor.

Vardiyalarından biri sırasında Bay Zhou, konuşmakta zorlanan yaşlı bir adamın kapısını çaldığını söyledi. Adamın telefonunu görmek istedi ve şehrin başka bir yerinde yaşayan kızının iletişim bilgilerini aldı. Bay Zhou, kızı, komşuların yiyecek satın aldığı ve teslimatları organize ettiği binadaki birkaç WeChat grubuyla temasa geçirdi.

“Binada yalnız yaşayan oldukça fazla yaşlı var,” dedi Bay Zhou. “Grup satın alma konusuna kafa yorarsanız, sistemi anlamam bile biraz zaman aldı.”

Şanghay’ın on binlerce yeni gönüllüsü arasında, Çin’deki diğer tüm şehirlerden daha fazla sakinin olduğu ve çoğunun anonimliğe alışkın olduğu, genişleyen bir metropolde bir topluluk duygusu gelişti. Birçoğu, salgından önce meslektaşlarına komşularından daha aşina olduklarını söyledi.

Nisan ayında Şanghay’da sokağa çıkma yasağı sırasında bir apartmanda oturanlara yerel yönetim tarafından dağıtılan kutularca gıda teslimi. Kredi… Liu Jin/Agence France-Presse — Getty Images

Şanghay’daki bir teknoloji şirketinde 31 yaşındaki proje yöneticisi olan Yvonne Mao, Omicron varyantı şehrini yıkmaya başlamadan önce komşularını tanıma zahmetine girmemişti. Birinin evinde virüs testi pozitif çıkınca panikledi ve internette bulduğu ve Şanghay bölgesindeki insanları gönüllülere bağlamaya ayrılmış bir formu doldurarak yardım istedi.

Bayan Mao, kısa bir süre sonra, binasında oturan orta yaşlı bir gönüllüden onu kontrol etmek istediğini söyleyen bir telefon aldı. Bu deneyimden sonra, diğer komşulara yiyecek ve diğer ihtiyaçların dağıtılmasına yardımcı olmak için kaydoldu.

“Birlik duygusu hissediyorum ve komşularımla daha da yakınlaştım,” dedi Bayan Mao.

Gönüllüler, testleri pozitif çıktıktan sonra izolasyon tesislerine sevk edilen yüz binlerce insan için de önemli bir kaynak haline geldi ve aniden çok az hazırlıkla günlük hayatlarını geride bırakmak zorunda kaldı.

Sağlık çalışanları tarafından beyaz koruyucu giysiler içinde dövülen bir corgi’nin görüntüsü viral olunca, hayvan hakları gönüllüleri harekete geçti. Devlet basınında çıkan haberlere göre, sahibi, karantina tesisine gönderilmeden önce evcil hayvanın devini alacak birini bulamayınca köpeği sokağa saldı. Bir yetkili daha sonra dayağın bir hata olduğunu kabul etti, ancak birçok evcil hayvan sahibi kızdı.

Şanghay’da karantina altındaki bir yerleşim bölgesinde bir teslimat işçisinden köpeğini alan karantina altındaki bir adam. Köpek tedavi için veterinere gönderildi. Kredi… Alex Plevvski/EPA, Shutterstock

Gönüllüler, şehirdeki semtlerde yaşayanların pet deva’ya kaydolmaları için çevrimiçi formlar dağıttı. Bu gruplar, sahipleri pozitif test ettiğinde evcil hayvanların geçici evlere taşınmasına veya deva hizmetlerini teşvik etmeye yardımcı oldu ve köpekleri balkonda nasıl yürüteceklerine dair ipuçları verdi.

Çin’deki En Yeniler: Bilinmesi Gereken Temel Şeyler

Kart 1 / 4

Sıkı bir Covid politikası. Çin, pandeminin başlangıcından bu yana en kötü Covid salgınıyla boğuşurken, hükümet “sıfır Covid” stratejisi izliyor. Yaklaşımın geniş kapsamlı etkileri olabilir ve ülkenin planlı bir ekonomiye geri döndüğüne dair endişeleri yeniden canlandırdı.

Ukrayna’daki savaş. Çin’in yetkilileri ve medyası, Kremlin’in çatışmayla ilgili anlatısını giderek daha fazla tekrarlıyor. Bu ortak propaganda, Batı’nın Rusya’yı diplomatik olarak tecrit etme çabalarını baltaladı ve Orta Doğu, Afrika ve Latin Amerika’da alıcı bir kitle buldu.

Yeni bir güvenlik anlaşması. Solomon Adaları, Çin ile tüm Asya-Pasifik bölgesinin istikrarını tehdit edebilecek kapsamlı bir güvenlik anlaşması imzaladı. Anlaşma, Pekin’e İkinci Dünya Savaşı’nda belirleyici bir rol oynayan ve hayati nakliye yollarını engellemek için kullanılabilecek bir ada zincirinde bir dayanak sağlıyor.

Servetin yeniden dağıtımında bir duraklama. Geçen yılın büyük bölümünde, Çin’in baş lideri Xi Jinping, sosyal eşitsizlikleri azaltmak ve yeni bir “ortak refah” çağını başlatmak için şiddetli bir kampanya yürüttü. Şimdi, ekonomik görünüm giderek daha da bulanıklaşırken, Komünist Parti kampanyasını ikinci plana atıyor.

Ancak bu küçük iyilikler bile mahalle yetkililerinin muhalefetiyle karşılaştı.

Bir hayvan hakları grubunda gönüllü olan Akiko Li, sahibi panik içinde onunla iletişime geçtiğinde Guaiguai adında beyaz saçlı, mavi gözlü bir kediye ev bulmasına yardım etti. Bayan Li, Guaiguai’nin sahibiyle aynı apartmanda yaşayan ve kediyi almak için daireye gidebilen bir lise öğrencisini buldu.

28 yaşındaki Bayan Li, “Bu süreçte çok fazla direnişle karşılaştık” dedi. “Mahallenin içine girmemize izin verilmedi çünkü mahalle sıkı bir şekilde kapatılmıştı.”

Şanghay’ın kuzeyindeki Baoshan banliyösünde, 18 yaşındaki lise son sınıf öğrencisi Hura Lin, sahibi virüs için pozitif test yaptıktan sonra Drumstick adlı bir kediyi sahiplendi. Yapabileceği en az şey buydu, dedi Bayan Lin. “Sorunu çözebileceğimi beklemiyorum; Sadece mümkün olduğunca yardım etmek istiyorum.”

Bazı insanlar, gönüllü olmak yerine, Şanghay’da tecrit altındaki yaşamın günlük stresini hafifletmek için gayri resmi yollar sağlıyor, yararlı bilgiler ve çevrimiçi kılavuzlar topluyor, bitkin komşular için içecekler veya morali artırmak için videolar yapıyor.

Nisan ayında Şanghay’ın Pudong bölgesinde bir Covid-19 karantinası sırasında bir apartmandaki yeraltı garajında yürüyen köpekler. Kredi… Liu Jin/Agence France-Presse — Getty Images

Bayan Mao’nun yakınındaki bir mahallede, başka bir gönüllü olan Perla Shi, küçük mutfağından komşuları için her sabah ücretsiz kahve yapıyor. Her gün sipariş alıyor ve yakındaki bir marketten satın alabildiği paket servis kaplarında teslim ediyor.

Komşularından birkaç iyilik yaptıktan sonra bir şeyler yapmak için harekete geçti: 35 yaşındaki Bayan Shi’nin testi pozitif çıkarsa, biri kısa bacaklı kedisi Sixi’nin devasını almayı teklif etti. Bir başkası kapısının önüne taze ev yapımı ekmek koydu. Üçüncüsü bir kasa yoğurt bıraktı.

“Herkes kaynakları kısıtlıydı ama yine de zaman zaman beni beslediler” dedi Bayan Shi. “Tanrım, onlar için benim de bir şeyler yapmam gerektiğini düşündüm.”