Tahliye Edilen Afganlara İkamet Yolu Verecek Tasarı

Bakec

Member
WASHINGTON – Bu hafta Capitol’ün dışındaki çimenlikte, iki ülkenin bayrakları sessiz bir protestoda dalgalandı: Taliban’a düşmeden önce Amerika ve Afganistan’ın bayrakları.

Yanlarında, Afganistan’daki on yıllarca süren savaş sırasında – çevirmen, şoför ve tamirci olarak – Amerikalılara yardım etmek için hayatlarını riske atan ve geçen yıl ABD kuvvetleri geri çekildiğinde ülkeden kaçmak zorunda kalan Afganların destekçileri vardı. Yaklaşık 82.000 kişi Amerika Birleşik Devletleri’ne tahliye edildi, ancak o zamandan beri çoğu yasal belirsizlik içinde yaşıyor ve uzun vadeli kalma izni yok.

Askeri gaziler ve diğer destekçiler, tahliye edilen Afganlara Amerika Birleşik Devletleri’nde kalıcı kanuni statüsüne giden bir yol sağlamak için bir yıldan fazla bir süredir Kongre’de lobi yapıyorlar. Birçoğunun, eski evlerine asla güvenli bir şekilde geri dönemeyecek olmalarına rağmen, yalnızca geçici olarak kalma izni vardır. Şimdi, bu konuyu ele alan mevzuatın, hükümetin finanse edilmesini sağlamak için geçmesi planlanan ayın sonundan sonra geçmesi gereken bir harcama faturasına eklenmesi için bastırıyorlar.

Ancak, iki partili bir senatör ve askeri gazi grubu olan Beyaz Saray’ın desteğine rağmen, tahliye edilenlerin güvenlik riski oluşturduğunu iddia eden bazı Cumhuriyetçilerin muhalefetiyle Afganlar için kanuni statüsüne doğrudan bir yol oluşturmanın zor olduğu kanıtlandı. Bu itirazlar nedeniyle tedbirin bu ay harcama paketine dahil edilmesi pek mümkün görünmüyor.

Deniz Kuvvetleri gazisi ve yeniden yerleşim çabalarını destekleyen AfghanEvac grubunun kurucusu Shawn VanDiver, “Bu basit şeyi yapmanın bu kadar uzun sürmesi bir vahşet” dedi. “Bu tartışmalı olmamalı. Keşke onlar bize göründükleri gibi biz de onlara gösterebilsek.”

Savunucuları, Afgan Uyum Yasası adı verilen ve genellikle iki yıl süren kısa süreli insani şartlı tahliye statüsüne sahip Afganların, ek incelemeye tabi olmaları halinde kalıcı meşru statüye başvurmalarına izin veren iki taraflı bir yasa tasarısının arkasına desteklerini attılar. röportaj yapmak.

Meclis’te tasarıyı destekleyen protesto bir hafta boyunca devam etti. Afganistan’da görev yapan ve tercümanı hayatını kurtaran bir Ordu kaptanı Matt Zeller, “Bu iş bitene kadar gitmiyoruz” dedi.

Afganistan’da görev yapan bir Ordu kaptanı olan Matt Zeller, merkezde, Capitol’ün önünde bir röportaj çekiyor. Kredi… The New York Times için Valerie Plesch

Minnesota Demokrat Senatörler Amy Klobuchar ve Güney Carolina Cumhuriyetçisi Lindsey Graham tarafından desteklenen önlem, Vietnam Savaşı gibi diğer insani krizlerden sonra çıkarılan yasaları model alıyor. Benzer yasalar Küba, Nikaragua ve Irak’taki krizlerden sonra da çıkarıldı.

Tasarı, ek bir güvenlik kontrolünden geçen tahliye edilenlerin, sığınma başvurusunda bulunma ve onaylanmanın yıllarca süren bürokratik yüklerinden sıyrılmadan Amerika Birleşik Devletleri’nde kalıcı izin talep etmelerine izin verecek. ABD kuvvetleri aniden ayrılırken ülkeden kaotik bir şekilde aceleyle tahliye edilen ve bazılarının terörizm veya diğer suç davranışlarıyla olası bağları için uygun şekilde incelenmediklerini iddia etmelerine neden olan Afgan tahliyeleriyle ilgili güvenlik endişelerini ele almayı amaçlıyor.

Afganistan’dan Raporlama

• Kabil’in Düşüşü İçinde: 2021 yazında Taliban, dünyayı şok eden bir hızla Afgan başkentini ele geçirdi. Muhabirimiz ve fotoğrafçımız buna tanık oldu.
  • Devriyede: Bir grup Times gazetecisi Kabil’de bir Taliban polis birimiyle 12 gün geçirdi. İşte gördükleri.
  • Yüz yüze:Afganistan’da deniz piyadesi olarak görev yapan bir Times muhabiri, daha önce savaştığı bir Taliban komutanıyla röportaj yapmak için geri döndü.
  • Bir Fotoğrafçının Günlüğü:Afganistan’da 20 yıllık savaşa bir bakış, bir Times fotoğrafçısının merceğinden kronikleştirilmiş.
Amerika Birleşik Devletleri’ne getirilen tahliye edilenlerin yaklaşık 3.500’ü şu anda yasal olarak kalıcı oturma iznine sahip ve 3.000’den fazlası özel göçmen vizesi aldı. Diğerlerinin çoğu, ülkede insani şartlı tahliyenin belirsiz statüsü altında.

Beyaz Saray, 30 Eylül’e kadar geçmesi gereken harcama tasarısı talebine Afgan Uyum Yasası’nı da dahil etti.

Lutheran Göçmenlik ve Mülteci Dairesi başkanı Krish Vignarajah, “Afganlar kendilerini bu gerçek meşru arafta buldular çünkü ABD hükümeti esasen uzun vadeli korumaya ihtiyaç duyan bir nüfus için kısa vadeli yara bandı uyguladı” dedi. “Biden yönetimi, seleflerinden harap durumda bir mülteci programını miras aldı.”

Kongre, Başkan Biden’in çağrısına rağmen, Ukrayna’daki savaşı finanse etmeye yardımcı olmak için Mayıs ayında kabul edilen acil harcama faturasına benzer bir öneriyi dahil etmedi.

Taraftarlar, eylem eksikliğinin, ABD’nin çoğunlukla beyaz ve çoğunluğu Hıristiyan olan Ukrayna’dan gelen mültecilere çok daha fazla sıcak baktığında, çoğunluğu Müslüman bir ülkeden insanlara yardım etmeye karşı bazı politika yapıcıların ırksal bir önyargısını yansıttığını savunuyorlar.

Delaware Demokrat Senatör Chris Coons ve tahliye edilen Afganlara yardım etmek için yasanın eş sponsoru, “Ukraynalı mültecilere verilen desteğin derecesi uygun ve hak ettiği şekilde yüksek” dedi. “Fakat Afganlar, hatta bizimle birlikte hizmet edenler bile aynı seviyede desteği toplamak için biraz mücadele etti. Ve bu gerçekten üzücü.”

Arizona Demokrat Temsilcisi Greg Stanton, Çarşamba günü Capitol önünde Afganlar ve gazilerle bir araya geldi. Kredi… The New York Times için Valerie Plesch

Fark, özellikle hala yurtdışında olan Afganlar için çok keskin. Ülkelerinin tahliyesinin sona ermesinden bu yana ABD, yurtdışında kalan Afganların şartlı tahliye taleplerini hızla kabul etmeyi bıraktı. Başvuranların çoğu Afganistan’dan kaçtı ve şu anda Taliban tarafından kontrol edilen ülke içinden başvuruları işleyen bir kurum yok.

Yurtdışındaki Afganlar için insani şartlı tahliye başvurularının büyük çoğunluğu henüz değerlendirilmedi veya reddedildi. İlk tahliyenin ardından onlar adına 48.900 şartlı tahliye talebi yapıldı; Temmuz ayına kadar sadece 369 onay almıştı.

Buna karşılık, on binlerce Ukraynalı insani şartlı tahliyeyle ABD’ye girdi.

Cumhuriyetçiler, tahliye edilen Afganlara meşru ikamet yolunun verilmesine karşı çıkmalarının güvenlik endişelerinden kaynaklandığını savunuyorlar.

Başkan Donald J. Trump’ın kıdemli danışmanı ve onun yönetimi sırasında mülteci programını boşaltmada merkezi bir figür olan Stephen Miller, Kabil’in düşmesinden kısa bir süre sonra, tahliye edilen Afganların ABD’ye girmelerine izin verilmemesi gerektiğini savundu. sıkı inceleme.

Bay Miller, geçen yıl Fox News’e yaptığı açıklamada, “Eğer Afganistan’dan birkaç eyalet değerinde bireyleri getirirseniz, Afganistan’daki koşulları burada Amerika Birleşik Devletleri’nde ve bunun gerektirdiği tüm dehşetleri tekrarlarsınız” dedi.

Iowa’lı Senatör Charles E. Grassley, Yargı Komitesi’nin en üst düzey Cumhuriyetçisi, Capitol Hill’de güvenlik incelemesi konusundaki endişelerini dile getirdi ve İç Güvenlik Bakanlığı’ndaki genel müfettişin Afganistan’dan tahliye edilenlerin “tamamen incelenmediğini” belirten bir raporuna atıfta bulundu. ” Amerika Birleşik Devletleri’ne girmesine izin verildi.

Bay Grassley yaptığı açıklamada, “Başkan Biden’ın Afganistan’dan feci bir şekilde çekilmesinin ardından ABD’ye kabul edilenlerin incelenmesi tamamen yetersiz kaldı” dedi.

Gümrük ve Sınır Koruma Dairesi, müfettişlere Kasım ayında “tüm bireylerin tarandığı, incelendiği ve denetlendiği” konusunda bilgi verdiğini söyleyerek bulguya katılmadı.

Cumhuriyetçiler ayrıca Dışişleri Bakanlığı’nın inceleme süreci hakkında bilgi vermediğinden şikayet ettiler.

Tasarıya sponsor olan milletvekilleri, bunun kalıcı oturma izni isteyen Afganların daha yüksek güvenlik standartlarında tutulmasını sağlayacağını söyledi.

Bayan Klobuchar, yasanın “buraya başlangıçta mülteci olarak geleceklerse alacakları incelemeye eşdeğer” bir tarama yapılmasını zorunlu kılacağını söyledi.

Bay Graham, Cumhuriyetçi arkadaşlarının güvenlik konusunda “meşru bir endişeleri” olduğunu, ancak bu endişelerin yasanın inceleme gerekliliklerini sıkılaştırarak ele alınabileceğini söyledi.

“Bu insanların gidecek yerleri yok. Ülkeleri cehenneme düştü ”dedi Afgan tahliye edilenler. “Güvenlik endişeleri var, ancak benim için kapsayıcı tema şu: Bu insanlar tarafından doğru olanı yapmaya çalışmalıyız.”

Şimdilik, bazı Afganların ABD’de kalıcı olarak kalma şansı anlamına gelirse daha fazla incelemeye memnuniyetle boyun eğeceklerini söylemelerine rağmen, Kongre’nin harekete geçmeye hazır olduğuna dair çok az işaret var.

İnsani şartlı tahliyeyle ABD’de bulunan Afgan Arafat Safi, “Çocuklarım için her zaman daha iyi bir gelecek, yetiştirilebilecekleri daha iyi bir yer diledim” dedi. “Bu yüzden Amerika Birleşik Devletleri’nin benim evim olacağına inanıyorum.” Kredi… The New York Times için Valerie Plesch

Kabil, Taliban’ın eline geçtiğinde Afganistan dışişleri bakanlığında üst düzey bir yetkili olan ve şu anda insani şartlı tahliyeyle ABD’de bulunan Arafat Safi, ülkesine geri dönmesinin hiçbir yolu olmadığını söyledi.

Taliban için “Bu adamlar oradayken Afganistan’a dönüş yolu görmüyorum” dedi. “Çocuklarım için her zaman daha iyi bir gelecek, yetiştirilebilecekleri daha iyi bir yer diledim. Bu yüzden Amerika Birleşik Devletleri’nin benim evim olacağına inanıyorum.”

Bu hafta Capitol’ün dışındaki protestocular arasında yer alan Bay VanDiver, bir Afgan arkadaşının Ağustos 2021’de Taliban tarafından çevrili bir dağdan kendisine mesaj atması üzerine çabaya dahil olduğunu söyledi.

Bay VanDiver, “Benden son isteğini yerine getirmemi ve ailesinin kurtulmasına yardım etmemi istedi” dedi. “Ben de yaptım. Ve elimden gelen her şeyi yapıyorum.”

Emily Cochrane raporlamaya katkıda bulundu.