‘Temassız’ İnsani Yardımın Avantajları ve Tuzakları Vardır

Bakec

Member
Covid öncesi zamanlarda Kızıl Haç, Tonga gibi uzak bir ada ülkesinin doğal bir felaketten kurtulmasına yardımcı olmak için yabancı uzmanlarla uçardı.

Ancak geçen ay bir tsunami ve volkanik patlamanın Tonga’nın su kaynağını kirletmesinin ardından hükümet, Covid’in şimdiye kadar virüsün topluluk geçişinden kaçan bir yere gelmesinden korktukları için yardım görevlilerini yasakladı. (Yine de geldi.) Ve Kızılhaç yerel bir sağlık uzmanı bulamadığı için Fiji’deki uzmanları düzensiz bir telefon hattı üzerinden teknik destek vermek zorunda kaldı.

Bu uzmanlardan biri olan Katie Greenwood, “20 metre suyun altında çalışmaya çalışmak gibi” dedi. “Yapabilirsin ama daha uzun sürer, daha az etkili olur ve eğer kaçınabiliyorsan bu şekilde yapmamak isteyeceksin.”

Kovid döneminde, yabancı hükümetler ve yardım grupları, Pasifik’teki doğal afetlere “temassız” yanıt verdiklerini söylüyorlar. Yurt dışından malzeme gönderilir, yerel gruplar görev alır ve yabancı uzmanlar telefon veya Zoom toplantıları aracılığıyla destek sağlar.

Yardım görevlilerine göre, tüm bunlar, gurbetçilerin önderliğindeki “uçuştan girişli” insani yardım modelinden hoş bir geçişi hızlandırdı Tonga’da ve Pasifik adalarının başka yerlerinde son zamanlarda meydana gelen doğal afetlere müdahalede yer aldı.

Tonga Kızılhaç Derneği üyeleri Ocak ayında Tonga, Kanokupolu’da iş başında. Kredi… Tonga Kızılhaç Derneği, Reuters aracılığıyla

Kızıl Haç için Pasifik’i yöneten Bayan Greenwood, “Artık insanları paraşütle atlamamalıyız” dedi. “Bu eski bir model; öldü; topluluklardan ve yerel kuruluşlardan yerel olarak yönlendirilen yanıtlara güvenmemiz gerekiyor.”

Ancak geçiş zorlu oldu. Pandemiden önce yaygın olan yardım dağıtımındaki verimsizlikler hala var. Bazı yerel kar amacı gütmeyen kuruluşlar yeni projelerle boğulmuş durumda. Ve yerel olarak yönlendirilen yardım müdahalelerinin hızı veya kalitesi, pandemi öncesi doğal afetlerden sonra gurbetçilerin önderlik ettiği “dalgalanmalardan” genellikle daha yavaş olmuştur.

Eskiyle

Pandemi sırasında Pasifik adalarını vuran ilk felaketlerden biri, Vanuatu, Solomon’u delip geçen Kategori 5 fırtına Cyclone Harold’dı. Nisan 2020’de adalar ve diğer ülkeler. Birkaç yardım uzmanı, röportajlarda Harold’a verilen genel müdahalenin, yalnızca Vanuatu’da yaklaşık 400 milyon dolarlık hasara neden olan 2015 yılındaki bir fırtına olan Cyclone Pam’e daha önceki bir müdahaleye göre çok daha yerel düzeyde ve etkili olduğunu söyledi. .

Pam’den sonra uluslararası kuruluşlar Vanuatu’ya binlerce yardım görevlisi ve teknik danışman gönderdi. Bu iyi gitmedi.

Vanuatu Save’in direktörü Luke Ebbs, “Uluslararası toplumun devreye girdiği, müdahaleyi devraldığı ve mevcut yerel sistemi ve afetlerden sonra ihtiyaçların belirlenmesi ve ele alınmasına yönelik yerel yaklaşımları geçersiz kıldığına dair bir his vardı” dedi. Çocuklar.

Harold’dan sonra, aynı lojistiklerin çoğu, normal zamanlarda adanın altı vilayetinin dördünde uzak bölgelerde teknik ve mesleki eğitim yürüten yerel bir grup olan Vanuatu Skills Partnership tarafından koordine edildi.

Mart 2015’te Vanuatu’ya geçiş sırasında bir Avustralya RAAF C-17 Globemaster uçağında yardım. … Dave Hunt/European Pressphoto Agency

Vanid’den hala malzeme gönderildi pandemiden önce olduğu gibi yurtdışında da. Vanuatu merkezli strateji direktörü Jennifer Kalpokas Doan, “Ancak Save the Children, Kızıl Haç veya Oxfam’ın tedarik uzmanlarına veya lojistik danışmanlarına güvenmek zorunda değildik çünkü aslında bu yeteneğin burada olduğunu fark ettik” dedi. ve kadınların güçlendirilmesi konusunda uzmanlaşmış bölgesel bir sivil toplum kuruluşu olan Balance of Power’daki programlar.

Vanuatu’nun Eğitim Bakanlığı ayrıca Çocukları Kurtarın’a, okul binalarının hasar gördüğü alanlarda yedek sınıf olarak kullanılmak üzere çadır göndermek yerine – tipik bir Kovid öncesi müdahale – grubun bu binalar için ödeme yapmasına yardımcı olması gerektiğini söyledi. tamir edilmek.

Sonuç olarak, Save the Children, yaklaşık 50 çadır için harcayacağı parayı 100’den fazla okulun onarımını finanse etmek için kullandığını söyledi. Bunun “çalışma şeklimizi değiştirmemiz ve uluslararası bir dalgalanmadan daha çok yerel kapasiteye güvenmemiz gerçeğinden kaynaklanan iyi, yerel olarak yönetilen sonuçların” en iyi örneği olduğunu söyledi.

‘Yerelleştirme’nin tuzakları

hıçkırıklarla dolu.

Çocukları Kurtarın, örneğin Harold Kasırgası’ndan sonra okulları onarmak için Vanuatu’nun Eğitim Bakanlığı ile birlikte çalışırken bile, diğer bölgelere geçici çadırlar gönderdi. Vanuatu’da kâr amacı gütmeyen kıdemli bir lider olan Shirley Abraham’a göre yerel topluluklar, güneşli günlerde çok sıcak olduklarından şikayet ederek onlardan nefret ediyordu.

Save the Children tarafından bu çadır dağıtım projesinin bağımsız bir değerlendirmesini yürüten Bayan Abraham, “Onlara danışmış ve onlardan haber almış olsaydınız, belki o çadırlara yatırım yapmazdınız” dedi. ve Unicef.

Diğer durumlarda, Covid seyahat kısıtlamaları yabancı uzmanların yüz yüze teknik destek sunmasını engelledi ve tropik fırtınalardan etkilenen bölgelerde yardım teslimatlarında gecikmelere yol açtı. Örneğin Palau ve Fiji’de, yerinde yardımın olmaması, nakit yardımların dağıtımını yavaşlattı.

Harold, Nisan 2020’de Vanuatu’da Santo ve Pentecost Adaları’nda meydana gelen Tropikal Siklon Harold’dan sonraki yıkım. Kredi… IFRC Pacific/Agence France-Presse — Getty Images

“Yapabilirsin, biz yaptık, tamam,” dedi Bayan Greenwood. “Ama ihtiyacı olan insanlara nakit vermek çok daha uzun sürdü.”

Plan International’ın Avustralya ofisinin kıdemli insani danışmanı Tukatara Tangi, Fiji’de gecikmelerin kısmen yerel kâr amacı gütmeyen kuruluşların kaldırabileceklerinden çok daha fazla iş üstlenmesinden kaynaklandığını söyledi. Birçok yerel personel, profesyonel olarak müdahale ettikleri afetlerden kişisel olarak etkilenmiştir.

“Biz buna yerelleştirme diyoruz: Yerel halkı sorumluluk almaları ve liderlik etmeleri için güçlendirmeye çalışıyorsunuz,” dedi Bay Tangi. “Ama iyi ve kötü pek çok farklı sorunla dolu. Kötü şeylerden bazıları, bazen insanların kendi hataları olmadan bunalmalarıdır.”

Keşfedilmemiş bölge

Tonga’nın önceki doğal afetler ve yeni patlamalarla karşılaştırıldığında yeni bir meydan okuma: Yaklaşık 107.000 kişilik ülke ilk kez koronavirüs salgınıyla savaşırken, bir toparlanma çabası şekilleniyor.

Vanuatu’daki kâr amacı gütmeyen kuruluş yöneticisi Bayan Kalpokas Doan, “Bununla nasıl başa çıktıklarını gerçekten bilmiyorum” dedi. “Tonga şu anda gerçekleşen bir vaka çalışması.”

Perşembe günü, Tonga, başkent Nukuʻalofa’da yardım gönderilerinin dağıtılmasına yardım eden işçiler arasında salgının geçen ay başlamasından bu yana 64 vaka bildirmişti. Nuku’alofa da dahil olmak üzere ülkenin bazı kısımları en az 20 Şubat’a kadar kilit altında.

Tonga’nın afet müdahale bakanı Poasi Mataele Tei, bir röportaj talebine yanıt vermedi. Ancak Birleşmiş Milletler Güney Pasifik’in çoğu için insani yardım koordinatörü Sanaka Samarasinha Perşembe günü yaptığı açıklamada, Tonga’daki tsunami müdahalesinin bazı unsurlarının yardım “yerelleştirilmesine” yönelik daha geniş değişimi yansıttığını söyledi.

Ocak ayında Tonga, Nukuʻalofa’daki limanda yardım istiflendi. Kredi… Pois Christopher Szumlanski/Avustralya Savunma Kuvvetleri, Associated Press aracılığıyla

)

Birleşmiş Milletler ajansları, birkaç yeni yerel işe alım yaparak mevcut 26 kişilik kadrosuna eklediklerini söyledi. Bazı BM personeli, bakanlıklar dışında değil, hükümet bakanlıklarında çalışıyor. Ve Tonga’nın afet yönetimi yetkilileri, koronavirüs pandemisinden önce pek olası olmayan bir Pasifik içi işbirliği olan Fiji’deki muadilleriyle yardım çabalarını koordine ediyor.

Yine de, Bay Samarasinha, Tonga’nın teknik uzman sıkıntısı olan küçük bir ülke olduğunu söyledi. Önümüzdeki günlerde BM, sanitasyon, telekomünikasyon ve yapı mühendisliği gibi alanlarda uzmanlaşmış “çok az sayıda” teknik danışmanla uçmayı planladığını söyledi. Ancak, “bir insan dalgasının içeri akın etmeyeceğini” de eklemekte gecikmedi.