Tonga, Covid vakaları arttıkça başkentteki karantinasını uzatıyor.

Bakec

Member
Tonga, Pasifik adası ulusunun geçen ay bir volkanik patlama ve tsunamiden kurtulmasına yardım eden yardım çalışanları arasında başlayan ve büyüyen bir koronavirüs salgını nedeniyle başkent de dahil olmak üzere ülkenin bazı bölgelerinde karantinayı 20 Şubat’a kadar uzattı.

Başbakan Siaosi Sovaleni, ülkenin Çarşamba günü 35. koronavirüs vakasını kaydettiğini söyledi. Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai yanardağı 15 Ocak’ta patladığından ve yardım teslimatları başladığından beri Tonga 34 vaka kaydetti. Bundan önce kaydedilen tek vakası, geçen yıl Ekim ayında karantinaya alınan bir ziyaretçiydi.

Tongan yetkilileri, başkent Nukuʻalofa’daki Tongan rıhtımında yardım gönderilerinin dağıtımına yardım eden iki işçinin virüs testinin pozitif çıkmasının ardından 2 Şubat’ta ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Nukuʻalofa’yı da içeren Tongatapu Adası ve Vavaʻu Bölgesi sakinleri, toplu taşıma araçlarına erişimi olmayan ve saat 18.00’den itibaren sokağa çıkma yasağı olan bir evde kalma emri altında kalmaya devam ediyor. Yerel haber sitesi Matangi Tonga Pazar günü bildirdiğine göre, takımadaların diğer bölgelerinde sokağa çıkma yasağı kaldırıldı.

Tonga’nın felaketten kurtarması, yalnızca büyüyen bir Covid-19 salgını nedeniyle değil, aynı zamanda kopmuş bir internet bağlantısı nedeniyle karmaşık hale geldi. Associated Press’in Çarşamba günü bildirdiğine göre, kablodaki onarımlar önümüzdeki haftanın sonuna kadar tamamlanmayabilir. Tonga’nın ana hükümet web sitesi Çarşamba akşamı kapalı görünüyordu.

Komşu Fiji’den bir yetkili, ada ulusunun internet bağlantısını yeniden kurmaya yardımcı olmak için Elon Musk’ın SpaceX’inden bir ekibin şirketin uydularına bağlanan antenleri kurmak için Tonga’ya geldiğini söyledi.

Fiji Başsavcısı Aiyaz Sayed-Khaiyum, “Hunga Tonga yanardağının şok dalgası Tonga’nın internet bağlantısını paramparça etti ve afet değerlendirmelerine günlerce süren iç burkan belirsizlik ekledi” dedi. “Bir SpaceX ekibi şimdi Fiji’de Tonga’yı dünyaya yeniden bağlamak için bir Starlink Gateway istasyonu kuruyor.”

Tongan hükümeti, internetin kapalı ve okulların askıya alınmasıyla birlikte, Tonga Eğitim Bakanlığı’nın karantina sona erene kadar radyoda evde eğitim programlarını yayınlayacağını söyledi.

Tonga ayrıca, Tongatapu’ya 20.000 paʻanga veya 8.800 $ ve Vavaʻu’ya 10.000 paʻanga veya 4.400 $ ve ayrıca elektrik faturalarına yardımcı olmak için her haneye 100 paʻanga veya yaklaşık 44 $ dağıtacağını da sözlerine ekledi.

Tonga, resmi verilere göre, yaklaşık 107.000 kişilik nüfusunun yüzde 88’ini tamamen aşıladı ve 2.000’den fazla kişiye destekleyici aşı yaptı. Cumartesi günü, destekleyici atış olarak uygulanacak 10.000 doz Pfizer aşısının gelmesi planlandı. Birleşmiş Milletler çocuk ajansı, Tonga’ya 15.000 hızlı antijen testi sağladığını söyledi.