Ukrayna’nın Taslak Dodgers’ı Suçluluk, Utanç ve Sitemle Karşı Karşıya

Bakec

Member
KİŞİNAU, Moldova – Ukrayna’nın başkenti Kiev’den genç ve başarılı bir moda fotoğrafçısı olan Vova Klever, kendisini bu savaşta görmedi.

“Şiddet benim silahım değil” dedi.

Rusya, Şubat ayı sonlarında Ukrayna’yı işgal ettikten kısa bir süre sonra, Bay Klever, askeri yaştaki erkeklerin ülkeyi terk etmesini yasaklayan Ukrayna yasasını çiğneyerek gizlice kaçtı.

Bay Klever’in yıkıcı sonuçlar doğuracak hatası, bir arkadaşına kaçırılıp Londra’ya gitmek hakkında yazmaktı.

Arkadaş güvenine ihanet etti ve konuşmasını sosyal medyada yayınladı. Viral oldu ve internetin her yerindeki Ukraynalılar öfke ve küskünlükle patladı.

Bir Twitter mesajında “Sen yürüyen bir ölüsün” dedi. “Seni dünyanın herhangi bir köşesinde bulacağım.”

İnsanların – özellikle erkeklerin – savaştan zarar görmüş Ukrayna’yı güvenli ve rahat bir yaşam için yurtdışında terk etmeleri fikri, Ukraynalılar arasında insanların alabileceği en temel kararlardan birine dönüşen ahlaki bir ikilem yarattı: savaş ya da kaç.

Bölgesel kolluk kuvvetlerinin kayıtlarına ve Ukrayna içindeki ve dışındaki insanlarla yapılan görüşmelere göre, askeri yaştaki binlerce Ukraynalı erkek savaşa katılmaktan kaçınmak için ülkeyi terk etti. Moldova’daki ve muhtemelen diğer Avrupa ülkelerindeki kaçakçılık çeteleri hareketli bir iş yapıyor. Moldovalı yetkililer, bazı kişilerin Ukrayna’dan gizli bir gece yolculuğu için 15 bin dolara kadar ödeme yaptığını söyledi.

Ukrayna’nın Bölgesel Savunma Kuvvetlerinde gönüllüler geçen ay başkent Kiev’de silah eğitimi alıyorlar. Ukrayna, 18-60 yaş arası erkeklerin ülkeyi terk etmesini yasakladı. Kredi… The New York Times için Ivor Prickett

Taslak atlayanlar en büyük istisnadır. Bu onlar için her şeyi daha da karmaşık hale getiriyor – ahlaki, sosyal ve pratik olarak. Ukrayna toplumu çok daha büyük bir düşmana karşı savaş için seferber edildi ve askeri tecrübesi olmayan sayısız Ukraynalı savaş için gönüllü oldu. Güçlerini en üst düzeye çıkarmak için Ukrayna hükümeti, birkaç istisna dışında 18 ila 60 yaş arasındaki erkeklerin ayrılmasını yasaklamak gibi aşırı bir adım attı.

Bütün bunlar, hizmet etmek istemeyen Ukraynalı erkekleri Macaristan, Moldova ve Polonya ve diğer komşu ülkelere yasa dışı yollara girmeye zorladı. Doğru nedenlerle kaçtıklarına inanılanlardan bile bazıları kendilerini suçlu ve utanmış hissettiklerini söyledi.

Savaş başladıktan kısa bir süre sonra ayrılan ve soyadını açıklamak istemeyen Volodymyr adlı Ukraynalı bir bilgisayar programcısı, “Şu anda bu savaşta iyi bir asker olabileceğimi sanmıyorum” dedi. askerlik hizmetinden kaçınmanın yansımalarından korkmak.

“Bana bak,” dedi Volodymyr, Varşova’da bir barda oturup bira içerken. “Gözlük takıyorum. 46 yaşındayım. Klasik bir savaşçıya, Rus birlikleriyle savaşabilecek bir Rambo’ya benzemiyorum.”

Bir yudum daha aldı ve bardağına baktı.

“Evet, utanıyorum” dedi. “Bu savaştan kaçtım ve muhtemelen bu benim suçum.”

Ukraynalı politikacılar asker kaçakçılarını hapse atmak ve evlerine el koymakla tehdit ettiler. Ancak Ukrayna toplumu içinde duygular daha bölünmüş durumda.

Mültecilerin büyük çoğunluğu, çok az tepkiyle karşılaşan kadın ve çocuklardan oluşuyor. Ama genç erkekler için durum böyle değil. Ascities Rus bombaları tarafından dövülmeye devam ediyor, birçok Ukraynalı asker kaçanlara karşı acımasız davranıyor.

Moldova, Palanca’daki sınır kapısında tahliye edilen Ukraynalılar. Ukrayna’dan kaçanların çoğu kadın ve çocuklardı, ancak Moldova’ya yasadışı yollardan giren erkeklerin büyük çoğunluğu sığınma talebinde bulundu. Kredi… The New York Times için Mauricio Lima

Genç fotoğrafçının başına gelen de buydu.

Mart ayı ortasında, model ve mankenlik ajanı olarak çalışan Olga Lepina, Bay Klever’in kocasına Londra’ya ulaştığını söyleyen bir mesaj gönderdiğini söyledi.

Kocası şöyle yazdı: “Vay canına! Nasıl?”

Bay Klever, Bayan Lepina tarafından sağlanan konuşmanın ekran görüntülerine göre “5 bin dolara kaçakçılarla Macaristan üzerinden” yanıtını verdi. “Ama bu sadece aramızda, sus!”

Bayan Lepina, Bay Klever ile yıllardır arkadaş olduklarını söyledi. Düğününe bile gitti. O da Ukrayna vatandaşı olmayan kocasıyla birlikte Fransa’ya gitmişti. Ancak savaş yaklaştıkça, Bay Klever’ın yoğun bir şekilde vatansever ve biraz da çevrimiçi bir kabadayı olduğunu söyledi. Hizmetten kaçındığını öğrendiğinde, o kadar öfkelendi ki, konuşmanın ekran görüntülerini Instagram’da yayınladı.

“Benim için ülkeyi terk etmek ve bunun için para biriktirmek ikiyüzlülüktü” diye açıkladı. “Sadece halka sunmaya karar verdim. Sözlerinden sorumlu olmalı.”

20’li yaşlarında olan Bay Klever, ölüm tehditleri de dahil olmak üzere nefret dolu mesajlarla bombalandı. Bazı Ukraynalılar, servetini dışarı çıkmak için kullanmasına içerledi ve bunu “hile” olarak nitelendirdi.

E-postayla gönderilen soruları yanıtlayan Bay Klever, hizmetini atlamadığını inkar etmedi ve görme yeteneğinin zayıf olduğunu ve “son zamanlarda çok şey yaşadığını” söyledi

“Yapamazsınız. Hatta nefreti hayal edin” dedi.

Bay Klever, ülkeden tam olarak nasıl ayrıldığına dair çelişkili açıklamalar yaptı ve ayrıntı vermeyi reddetti.Fakat diğer birçok Ukraynalı erkek için Moldova favori tuzak kapısı haline geldi.

Moldova batı Ukrayna ile yaklaşık 800 millik bir sınırı paylaşıyor ve Macaristan, Polonya, Romanya ve Slovakya’nın aksine Moldova Avrupa Birliği’nin bir parçası değil, yani sınırlarını kontrol etmek için önemli ölçüde daha az kaynağa sahiptir.Avrupa’nın en fakir ülkelerinden biridir ve insan ticareti ve organize suçların merkezi olmuştur

Geçen hafta Palanca yakınlarında devriye gezen sınır polisleri Kredi. .. The New York Times için Cristian Movila

Savaşın patlak vermesinden sonraki günlerde, Moldovalı Yetkililer, Moldovalı çetelerin Doğu Avrupa’da popüler bir mesajlaşma servisi olan Telegram’a reklamlar yayınlayarak kaçak askerleri kaçırmak için araba, hatta minibüs ayarlamayı teklif ettiğini söyledi.

Rusya-Ukrayna Savaşı: Önemli Gelişmeler

Kart 1/3

Sivil bölgeleri vuran. Rus kuvvetleri son günlerde Ukrayna’daki sivil bölgelere yönelik saldırılarını artırdı, Kramatorsk’ta kalabalık bir tren istasyonuna düzenlenen ve Ukrayna’nın doğusundan kaçmaya çalışan 50’den fazla kişinin ölümüne neden olan roket saldırısı da buna dahil. Rus birlikleri tarafından beklenen bir saldırı.

Bir strateji değişikliği. Rusya, Ukrayna’daki askeri harekatını denetlemek üzere bir general atadı ve Rus ordusunun odağını Ukrayna’nın doğu ve güneyine kaydırırken, savaş alanında ilk kez hava, kara ve deniz birimlerini koordine etmek için merkezi bir komutanlık oluşturdu. . General Aleksandr V. Dvornikov, Suriye’deki Rus kuvvetlerinin yaygın vahşetini denetledi.

Rusya’yı izole etme çabaları. Ukrayna’daki Rus vahşetinin artan kanıtlarına yanıt olarak, Avrupa Birliği Rus kömürü yasağını onayladı ve başka önlemler alırken, Birleşmiş Milletler Rusya’yı İnsan Hakları Konseyi’nden askıya aldı. ABD Senatosu, ülkeyi ABD ile tercihli ticaret statüsünden çıkarmak için oy kullandı.

Kolluk kuvvetleri tipik yöntemin kaçakçılar ve Ukraynalıların Moldova’nın “yeşil sınırı” boyunca bir buluşma noktası seçmesi olduğunu söyledi. çitle çevrili olmayan sınır bölgeleri için kullanılan ve gece geç saatlerde buluşan terim.

Geçenlerde bir gece, Moldovalı sınır muhafızlarından oluşan bir ekip düz, sonsuz bir buğday tarlasında ağır ağır yürüdü, botları çamura battı ve kaçan askerler aradı. Sınır kapısı yoktu, sadece bir Ukrayna köyünün zayıf ışıkları ve karanlıkta havlayan köpeklerin sesleri vardı.

Burada, Ukrayna’ya girip çıkabilirsiniz.

Moldovalı yetkililer, Şubat ayının sonundan bu yana, birkaç tanınmış suç örgütü de dahil olmak üzere 20’den fazla kaçakçılık çetesini çökerttiklerini söyledi. Buna karşılık, sınırı yasadışı olarak geçen 1.091 kişiyi yakaladılar. Yetkililer, hepsinin Ukraynalı erkek olduğunu söyledi.

Evvel yakalandı, bu adamların bir seçeneği var. Geri gönderilmek istemezlerse Moldova’ya sığınma başvurusunda bulunabilirler ve sınır dışı edilemezler.

Ancak iltica başvurusunda bulunmazlarsa, Moldovalı yetkililerin ifadelerine göre, sığınma talebinde bulunmaları için kendilerine baskı yapan Ukrayna makamlarına teslim edilebilirler. erkekler geri. Moldovalı yetkililer, yasadışı yollardan girenlerin büyük çoğunluğunun, yaklaşık 1000’inin sığınma talebinde bulunduğunu ve 100’den azının iade edildiğini söyledi. Moldova’ya yasal olarak giren diğer iki bin Ukraynalı erkek de sığınma başvurusunda bulundu.

Volodymyr Danuliv bunlardan biridir. Savaşta savaşmayı reddediyor, ancak onu endişelendiren ölüm ihtimali değil, dedi. Öldürmek bu.

“Rus halkını vuramam” dedi, 50 yaşındaki Bay Danuliv

Volodymyr Danuliv, tahliye edilmiş Ukraynalı Moldova’nın başkenti Kişinev’de sığınmacı ve mülteciler için bir merkezde. Rus ordusunda akrabaları var ve Ukrayna için savaşmamaya kararlı. Kredi… The New York Times için Cristian Movila

Kardeşlerinin Ruslarla evlendiğini ve iki yeğeninin Ukrayna’da Rus Ordusunda görev yaptığını açıkladı.

“Bu savaşta nasıl savaşırım?” O sordu. “Kendi ailemi öldürebilirim.”

Ukrayna’nın askeri rezervinden bir yetkili olan Myroslav Hai, “Seferberlikten kaçan insanlar var, ancak gönüllülere kıyasla payları o kadar büyük değil” dedi. Diğer Ukraynalı yetkililer, ideolojik veya dini olarak savaşa karşı çıkan erkeklerin, örneğin aşçı veya sürücü olarak başka bir şekilde hizmet edebileceğini söyledi.

Ancak bu makale için görüşülen bir düzineden fazla erkeğin hiçbiri ilgilenmedi. Batı Ukraynalı bir işadamı olan Bay Danuliv, savaşta yer almak istemediğini söyledi. Dışlanmaktan mı yoksa utanmaktan mı korktuğu sorulduğunda başını salladı.

“Ben kimseyi öldürmedim. Benim için önemli olan bu” dedi. “İnsanların söylediklerini deva etmiyorum.”

Savaş bittiğinde ne olur? Ayrılanlara karşı ne kadar kırgınlık yüzeye çıkacak? Bunlar Ukraynalıların, erkeklerin ve kadınların sormaya başladıkları sorular.

Bayan Lepina, Bay Klever’ı utandırdığında, artık Ukrayna’da değildi. O da Fransa’ya gitmişti. Her gün, dedi, suçluluk duygusuyla boğuşuyor.

“Ukrayna’da insanlar acı çekiyor ve onlara yardım etmek, desteklemek için orada olmak istiyorum” dedi. “Ama aynı zamanda güvendeyim ve burada olmak istiyorum.”

“Bu çok belirsiz, karmaşık bir duygu” dedi.

Ve yargılanacağını biliyor.

“Elbette Ukrayna vatandaşlarını gidenler ve kalanlar arasında bölen bazı insanlar olacak” dedi. “Bunun için hazırım.”

Siergiej Greczuszkin Varşova’dan ve Daria Mychkovska’dan Przemysl, Polonya’dan gelen raporlara katkıda bulundu.