Akyaka azmak nehri ne yapılır ?

SuZi

Global Mod
Global Mod
AKYAKA AZMAK NEHRİ: SUYUN AKIŞINDA KAYBOLAN BİR GÜN (FORUM HİKÂYESİ)

Bunu ilk yazdığımda aslında “Akyaka’da bir gün nasıl geçer?” diye basit bir plan arıyordum. Ama anlatacaklarım plan gibi başlamadı, daha çok suyun kendisi gibi akıp giden bir hikâyeye dönüştü. O yüzden buraya bir gezi rehberi değil, Azmak’ın kıyısında yaşanan küçük ama unutulmayan bir günü bırakıyorum. Belki siz de aynı suya farklı bir gözle bakarsınız.

---

AZMAK’A İLK ADIM: SUYUN SESİYLE BAŞLAYAN HİKÂYE

Akyaka’ya vardığımız sabah, hava ne tam sıcak ne de serindi. Gökova Körfezi’nden esen rüzgâr, ağaçların arasından geçerken suyun yüzeyini hafifçe titretiyordu. Azmak Nehri’ne Akyaka Azmak Nehri yaklaştıkça suyun sesi artmıyordu aslında; daha çok netleşiyordu.

Kıyıda küçük bir masa kurmuş tekneci Ali, bizi görünce “Bugün su sakin, ama hikâye bol” dedi. O cümle o an bana sıradan gelmişti. Sonradan anladım ki Azmak’ta her gün farklı bir hikâye akıyor.

Yanımızda üç kişi vardı:

Emir: daha çok çözüm odaklı, haritayı açıp “önce tekne turu sonra yürüyüş” diyen tip

Derya: insanlara, hikâyelere ve mekânın ruhuna daha çok dikkat eden biri

Ben: ikisinin arasında, suyun bizi nereye götüreceğini izleyen

---

TEKNE TURU: PLAN MI, AKIŞ MI?

Emir hemen stratejiyi kurdu:

“Önce tekne turu. Nehrin kaynağını görelim, sonra yürüyerek kıyıyı çözeriz.”

Bu yaklaşım bana mantıklı geliyordu. Çünkü Azmak aslında sadece bir gezi noktası değil, yer altı kaynaklarından beslenen, berraklığıyla ünlü bir ekosistem. Yerel anlatılara göre suyun bu kadar temiz olması, yeraltı akiferlerinin sürekli beslemesinden kaynaklanıyor. (Kaynak: Muğla çevre raporları ve yerel belediye yayınları)

Tekne hareket ettiğinde Emir sürekli bilgi topluyordu:

Derinlik

Akış yönü

Bitki çeşitliliği

Derya ise daha farklı bir şeye odaklanmıştı. Suyun içinde görünen balıkları izliyor, kıyıdaki sazlıklara bakıyor, tekneci Ali’nin anlattığı eski hikâyeleri dinliyordu.

Ali bir noktada şunu söyledi:

“Buralar eskiden balıkçıların geçim yeriydi. Şimdi daha çok ziyaretçi var ama su hâlâ aynı su.”

Derya hemen sordu:

“Peki insanlar değişince suya bakış da değişti mi sizce?”

O an Emir bile sustu. Çünkü soru teknik değildi, duygusal da değildi; daha çok zamanla ilgiliydi.

---

FARKLI BAKIŞLAR: AYNI SUYA İKİ YAKLAŞIM

Tekne kıvrılırken Azmak’ın içinde hem bitkiler hem de ışık suyun altına çizgiler çiziyordu.

Emir için bu bir sistemdi:

Su debisi ölçülebilir

Tur rotası optimize edilebilir

Ziyaretçi akışı planlanabilir

Derya içinse bu bir ilişkiler ağıydı:

İnsanların suyla kurduğu bağ

Yerel halkın geçim hikâyeleri

Sessizliğin bile bir anlam taşıması

Ama önemli olan şu: İkisi de birbirini dışlamıyordu. Hatta Emir’in hesapları, Derya’nın gözlemleriyle tamamlanıyordu.

Ali araya girip gülümsedi:

“Biri suyu ölçer, biri suyu hisseder. Ama ikisi de aynı nehri anlatır.”

Bu cümle, günün geri kalanında zihnimden çıkmadı.

---

YÜRÜYÜŞ: AZMAK KIYISINDA ZAMAN YAVAŞLIYOR

Tekne turundan sonra kıyıda yürümeye başladık. Ağaçların gölgesi suya düşüyordu. Balıklar o kadar net görünüyordu ki suyun içinde cam varmış gibi hissediliyordu.

Burada Azmak’ın doğasıyla ilgili küçük bir not düşmek gerek:

Bölge, yeraltı su kaynaklarıyla beslenen nadir ekosistemlerden biri. Bu yüzden su sıcaklığı yıl boyunca neredeyse sabit kalıyor. Bu durum hem biyolojik çeşitliliği hem de turizmi doğrudan etkiliyor.

Yürürken Emir bir bankta oturup harita açtı:

“Burası aslında küçük ama stratejik bir turizm hattı oluşturuyor.”

Derya ise yanındaki yaşlı bir kadınla sohbet ediyordu. Kadın, eskiden burada çocukların su kenarında oynadığını, şimdi ise daha çok ziyaretçilerin fotoğraf çektiğini anlatıyordu.

Derya’nın yorumu kısa ama netti:

“Burası sadece bir yer değil, bir hatıra alanı.”

---

AKYAKA’NIN TARİHSEL VE TOPLUMSAL ARKASI

Azmak sadece doğal bir oluşum değil; Akyaka’nın yaşam kültürünü şekillendiren bir damar gibi.

Akyaka, Gökova Körfezi’nin kıyısında, geleneksel Ula mimarisiyle korunmuş bir yerleşim. Bölge, 1980’lerden sonra planlı turizmle birlikte doğa koruma alanı olarak da önem kazandı. (Kaynak: Kültür ve Turizm Bakanlığı bölgesel raporları)

Bu dönüşüm şunu beraberinde getirdi:

Yerel yaşam + turizm dengesi

Doğa koruma + ekonomik hareketlilik

Geleneksel yapı + modern ziyaretçi akışı

Emir bunu “sürdürülebilir model” olarak görüyordu.

Derya ise “yaşamın dönüşümü” olarak.

İkisi de doğruydu ama farklı yerden bakıyorlardı.

---

SUYUN SON NOKTASI DEĞİL, BAŞLANGICI

Günün sonunda tekrar nehir kenarına döndük. Güneş suyun üstüne eğilmişti.

Emir:

“Bence burası iyi planlanmış bir rota.”

Derya:

“Bence burası iyi hissedilmiş bir yer.”

Ben ise sadece suya baktım. Çünkü Azmak’ta en net şey, suyun kendisi değil, onun etrafında oluşan insan hikâyeleri.

---

FORUM SORUSU: SİZ NASIL BAKIYORSUNUZ?

Sizce bir yerin değerini daha çok ne belirler?

Ölçülebilir veriler ve planlama mı?

Yoksa insanların orada kurduğu duygusal bağlar mı?

Akyaka Azmak Nehri’nde yürürken siz olsanız neye daha çok dikkat ederdiniz:

suyun akışına mı, yoksa o suyun etrafında biriken hikâyelere mi?

Ve en önemlisi:

Bir yeri gerçekten “gezmek” ile “anlamak” arasındaki fark sizce nerede başlar?