Çin, Sansür ve Memlerle Balon Anlaşmazlığını Hafifletmeye Çalışıyor

Bakec

Member
Çin sosyal medyasında şüpheli casus balonla ilgili şakalar dönüyor. İnsanlar, geminin Amerikalılara geçen Pazar günü Çin’in tatili olan Lantern Şenlik’e mutlu bir dilek dilemek için yanlış anlaşılan bir girişim olduğunu söyleyerek alay ettiler. Diğerleri bunu, kutlamalar sırasında yenen geleneksel bir yemek olan yapışkan bir pirinç topuyla karşılaştırdı.

İşin şakası, kısmen dünyanın herhangi bir yerindeki sosyal medyada olan şeydi: güncel olaylar beğeni ve takip çekmek için memlere dönüştürüldü. Ancak aynı zamanda, Çin’i potansiyel olarak utandıran ve ABD-Çin ilişkilerini daha da rayından çıkarmakla tehdit eden bir olayı önemsiz göstermeye yönelik daha geniş bir hükümet stratejisinin işaretleriyle de örtüşüyordu.

Amerikalıları balonla ilgili öfkelerinin rotasından çıkan bir meteorolojik gemiye aşırı tepki olduğuna ikna etmeye çalışan Çinli yetkililer, aynı zamanda ülke içindeki tartışmaları kontrol altına almak için genişleyen propaganda aygıtlarını kullanıyorlar. Haber kapsamını sınırlayarak ve çevrimiçi sohbeti düzenleyerek ,balonun sadece uluslararası değil, aynı zamanda yerel bir baş ağrısına dönüşmesini önlemek için çalışıyorlar.

Yaklaşım, Çin’in karşı karşıya olduğu potansiyel olarak zorlu dengeleme hareketine işaret ediyor. Pekin’in güçlü görünmesi gerekiyor. Son yıllarda, genellikle hükümet tarafından körüklenen Amerikan karşıtı duygu önemli ölçüde arttı ve Çin balonunun bir Amerikan savaş uçağı tarafından düşürülmesi, bazı intikam çığlıklarını ateşledi. Salı günü, Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün ABD’yi balonun parçalarını Çin’e iade etme planları olmadığını söylemekle eleştirmesinin ardından, sosyal medya yorumcuları Çin’in artık Amerikan gemilerine istediği gibi davranmak için yeterli gerekçesi olduğunu söylediler.


Ancak Çin, balonu arkasına koymaya hevesli olabilir. Yetkililer, bu olayla ilgili ilk kez kamuya açık bir şekilde karşı karşıya geldiklerinde ender görülen pişmanlık ifadelerinin de gösterdiği gibi, olaya hazırlıksız yakalanmış görünüyorlardı. Ek olarak, üç yıllık sert koronavirüs kontrollerinin ardından Çin, ekonomisini yeniden başlatmak ve küresel aşamaya yeniden girmek istiyor – Dışişleri Bakanı Antony J. Blinken’in bu hafta Pekin’e yapacağı ziyaretin yardımcı olması beklenen bir gündem. Bay Blinken’in ziyareti, balonla ilgili diplomatik kargaşa nedeniyle süresiz olarak ertelendi. Çin hükümeti daha fazla hasarı en aza indirmeye çalışıyor olabilir.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında görüntü kamerasının vizöründen görülüyor. Kredi… Shutterstock aracılığıyla Mark R Cristino/EPA

Singapur Ulusal Üniversitesi’nde siyaset bilimi doçenti olan Chong Ja Ian, daha somut tartışmalar yerine mizahi yanıtların verilmesine bariz izin verilmesinin, milliyetçi duygular için bir çıkış yolu sağlama çabası olabileceğini söyledi.


Çin Casus Balon Gösterisi

Amerika Birleşik Devletleri üzerinde yüzen bir Çin gözetleme balonunun keşfi, iki süper güç arasındaki artan gerilimi artırdı.


  • Diplomatik Kriz: Nasıl oldu da bir Çin balonu Washington ile Pekin arasında yüksek riskli bir anlaşmazlığı tetikledi? “The Daily” deriyse destanına bir göz atıyor.
  • Xi’nin Liderliği :Balon kanatları, Çin lideri Xi Jinping hükümetinin, yanlış bir hareketin bir çatışmayı başlatabileceği bir ortamda gücünü nasıl kullandığına dair endişeleri artırdı.
  • Casusluktan Daha Fazlası : Süper güçlerin balonlardan bile birbirlerini gözetlemesi konusunda yeni bir şey yok. Ancak saf safra açısından, bu sefer farklı bir şey vardı, diye yazıyor David E. Sanger.
  • Soğuk Savaş’ın yankıları :Balon destanı, ürkütücü bir şekilde, ABD ile Sovyetler Birliği arasında kısa bir çatışmaya yol açan 1960’taki U-2 casus uçağı olayını anımsatıyordu.
“Muhtemelen ülke içindeki duyguları yatıştırma çabası,” dedi, “ama aynı zamanda işlerin kontrolden çıkmasına da izin vermemeye çalışıyor.” Devam etti: “Bence farklı çıkarları arasında ince iğne yapmaya çalışan liderlik.”

Daha sade bir yaklaşım, Çin’in amacı ne olursa olsun bir Çin hava gemisini nasıl kaybettiği ve yakın zamanda Kolombiya üzerinde ikinci bir balonu kabul etmesiyle ilgili potansiyel olarak garip sorulardan kaçınmasına yardımcı olabilir – aynı zamanda asi olduğunu iddia ediyor. Devlet medyası, dışişleri bakanlığının açıklamalarını taşımak dışında destanı haber yapmaktan büyük ölçüde kaçındı.


Çin’in resmi anlatısı ve kamuoyunun tepkisinin şekillenmesine yardımcı olduğu tepki, ABD-Çin gerilimlerini geren diğer son olaylardan, özellikle de dönemin Meclis Başkanı Nancy Pelosi’nin geçen Ağustos ayında Tayvan’a yaptığı ziyaretten keskin bir şekilde farklıdır. Ardından Çinli yetkililer ve devlet medyası, kullanıcılar orduya uçağını düşürmesi veya Çin’in kendisine ait olduğunu iddia ettiği Tayvan’ı işgal etmesi çağrısında bulunurken, internette hakim olan iğneleyici milliyetçiliği kışkırttı.

Berkeley’deki California Üniversitesi’nde Çin sansürü üzerine bir araştırmacı olan Xiao Qiang, bu sefer benzer bir resmi kampanyaya dair çok az işaret olduğunu söyledi.

Yine de bu, Çinli kullanıcılar arasında balona ilgi eksikliği olduğu anlamına gelmiyordu. Bununla ilgili çeşitli hashtag’ler, son günlerde Weibo’da en çok konuşulan konular arasında yer aldı; Balonun mücbir sebeplerle Amerikan hava sahasına girdiğini iddia eden erken bir hashtag, 670 milyon kez görüntülendi.

Ancak gönderilerin çoğunun tonu komikti. En popüler memlerden biri gemiyi, şu anda ülkenin gişe hasılatını domine eden bir Çin bilim kurgu filmi olan “The Wandering Earth 2”deki bir oyun olan “The Wandering Balon” ilan etti. Kullanıcılar balonun fotoğraflarını film afişlerine dönüştürdüler. Diğerleri, yılın bu zamanında yenen beyaz yapışkan pirinç toplarına benzerliğini vurgulamak için balonun etrafına bir çift çubuk yerleştirdi.

Cumartesi günü Güney Carolina kıyılarının hemen açıklarında, Atlantik Okyanusu üzerinde sürüklenen dev balonun kalıntıları. Hemen ötesinde bir savaş uçağı görülebilir. Kredi… Çad Balığı, Associated Press aracılığıyla

Çin sosyal medya platformundaki sohbetleri izleyen bir web sitesi olan What’s on Weibo’nun editörü Manya Koetse, kaygısız yanıtın kısmen organik olabileceğini söyledi. Covid kısıtlamalarının sona ermesi ve son Ay Yeni Yılı tatili, Wandering Earth sinemasının (Çin’in dünyayı nasıl kurtardığıyla ilgili) popülaritesine ek olarak, muhtemelen birçok Çinli arasında güven tazelemesini sağladı.

Bu güven, çevrimiçi ortamda çoğalan yarı alaycı, yarı havalı çevrimiçi şakalarda sergileniyordu. Twitter benzeri bir platform olan Weibo’da 1,2 milyon takipçiye sahip bir blog yazarı, Lantern Şenlik şenliklerinin bir görüntüsünün yanında “Son dakika haberi: Çin, dün gece on binlerce dev balon fırlattı” yazdı.


Bir kullanıcı, balonu düşüren Amerikan savaş uçağına atıfta bulunarak, “F-22’nin yeterli füzesi yok” yanıtını verdi.

Bayan Koetse, “‘Bir hava balonu yüzünden kendinizi tehdit altında hissediyorsunuz – bu biraz üzücü, yükselen bir Çin’den ne kadar korktuğunuzu gösteriyor’ diyorlar” dedi.

Ancak Çin’in interneti, özellikle sıcak konular veya politika söz konusu olduğunda sıkı bir şekilde denetleniyor. Ve bu konuda da hükümet kamuoyunu yönlendirmek için çalışıyordu.

Salı günü, Weibo’nun “ilgili yasa ve yönetmeliklere” atıfta bulunmasıyla “Gezgin Balon” hashtag’i artık sonuç vermiyordu. Latin Amerika üzerindeki ikinci Çin balonuyla ilgili başka bir hashtag de Pazartesi günü sıcak arama sıralamasında kısa bir süre zirveye çıktıktan sonra sansürlendi.

Ayrıca ABD-Çin ilişkilerine olası zararlar hakkında nispeten az ciddi analizler veya hükümetin casusluğu reddetmesinin doğrudan sorgulanması da vardı. (Bazı yorumcular, balonun gerçekten sivil bir araç olup olmadığı konusunda şüphelerini dile getirdiler, ancak dolaylı olarak, büyük ihtimalle sansürden kaçacaklardı.)

Siyasi analiz sunanlar, Amerikan iç siyasetinin Başkan Biden’ın Çin’e karşı sert görünmesi için nasıl baskı yarattığına odaklanarak büyük ölçüde ABD’yi suçladılar. Devlete ait bir tabloid ve dışişleri bakanlığının açıklamalarının ötesinde tartışmaya ağırlık veren az sayıdaki resmi yayından biri olan Küresel Times, ABD’nin Çin’in yükselişini kontrol altına almak için olayı “aldattığını” iddia eden Çinli akademisyenlerden alıntı yaptı. Gelecekteki müzakerelerde avantaj elde etmeye çalışın.

Başkan Biden, Cumartesi günü düşürülen Çin balonu hakkında gazetecilere konuşmadan önce Air Force One’a geldi. Kredi… The New York Times için Al Drago

Yine de, diğer bazı daha agresif gönderiler ortadan kalktı. Küresel Times haberinin yayınlanmasından bir gün önce, internet sitesinde, ABD hükümetini yeni bir Soğuk Savaş yaratmaya çalışmakla ve kendi halkını manipüle etmekle daha sert bir şekilde suçlayan makalenin farklı bir versiyonu yayınlanmıştı. Bu artık mevcut değil.


Berkeley’den Bay Xiao, Çinli yetkililer hakkında “Hala bir dereceye kadar ABD ile ilişkileri düzeltmek istiyorlar, bu nedenle tüm interneti ABD’nin peşine düşmek için seferber etmenin zamanı değil” dedi.

Çin, en azından kısa vadede ABD ile gerilimleri yumuşatmayı başaramasa bile, sorunun ortadan kalkmasına izin vermenin veya zorlamanın Pekin’e başka bir faydası daha var.

Operasyonun gerçek amacı ne olursa olsun – ister hava durumu verileri için bir görev, ister bir casusluk gezisi olsun – açıkça berbattı. Ve hükümetin insanları refleks olarak Çin’in yanlış yaptığına dair suçlamaları uydurma olarak görmeye teşvik ettiği bir ülkede, Pekin’in olayla ilgili bazı gerçekleri bile kabul etmesi biraz kafa karışıklığına yol açtı.

Dışişleri bakanlığının balonun rotasından saptığı yönündeki açıklamasına ilişkin bir devlet medyası Weibo gönderisinin altında en çok beğenilen yorumlardan biri basitçe şuydu: “Demek gerçekten bizim ülkemizden…”
 
Üst