Elektrik Kesintisi Pakistan’ı Silip süpürdü, Milyonları Karanlığa Düşürdü

Bakec

Member
İSLAMABAD, Pakistan — Milyonlarca Pakistanlı, son yıllardaki en uzun elektrik kesintisi ve ülkenin hırpalanmış ve bakımsız elektrik şebekesine yeniden odaklanmaya neden olan büyük bir elektrik kesintisi nedeniyle Pazartesi günü elektriğini kaybetti.

Pakistan son yıllarda sık sık elektrik kesintileri ve kesintilerle boğuşuyor ve halkını en son etkileyen kesinti Pazartesi sabah 7:34’te başladı. Akşam geç saatlerde, ülkenin büyük bir kısmı hala karanlıktaydı. Yetkililer, başkent İslamabad ve komşu şehir Rawalpindi’nin bazı bölgelerinde elektriğin sekiz saat sonra geri verildiğini söyledi.

Yerel yetkililer, kesintinin voltajdaki olağandışı dalgalanmanın ardından güney Sindh Eyaletinde başladığını söyledi. Enerji Bakanı Khurram Dastgir Khan bir basın toplantısında, bunun ülke genelindeki elektrik santrallerinde kademeli bir arızaya yol açtığını söyledi.

Başarısızlık, İslamabad, Karaçi, Lahor, Peşaver ve Ketta gibi büyük şehirlerin yanı sıra düzinelerce küçük şehir ve kasabayı kasıp kavurdu ve yetkililer soğuk bir kış sabahında gücü geri getirmek için çabalarken halkın yaygın bir tepkisine neden oldu.


Elektrik kesintisi günlük yaşamda büyük aksamalara neden oldu. İnternet ve cep telefonu hizmetleri, ülke genelinde aralıklı kesintilerde çevrimdışı olarak yanıp sönüyordu. Acil durum jeneratörleri bazı hastanelerin, devlet dairelerinin, okulların ve havaalanlarının çalışmaya devam etmesine yardımcı oldu.

Karaçi’deki devlete ait Abbasi Shaheed Hastanesi’nde hasta annesine eşlik eden 45 yaşındaki tekstil işçisi Akram Shah, “Elektrik kesintisi nedeniyle hastanede tam bir kaos yaşandı” dedi. “Doktorlar ameliyat ve tetkikler için hastanelerde bulunan hastaların büyük bir kısmının yarın tekrar gelmesini istedi.”

Birçok şehirdeki insanlar, elektrikle çalışan su pompaları çalışmadığı için su sıkıntısı yaşadıklarından şikayet ettiler.

Karaçi’de özel bir klinikte çalışan 45 yaşındaki hemşire Shafiqa Ali, “Yeraltındaki su deposundan üstteki depoya su pompalanamadığı için bulaşıkları yıkamak için suyumuz yoktu” dedi. “Çocuklarımızı okullara göndermek için araba çağırma uygulamalarından araba ayırtamadık.”

Birçok esnaf, ışıklarını açık tutmak için küçük jeneratörler kullandı. Ancak bazı kişiler, ATM’leri çalışmayı bıraktığı için para çekememekten şikayetçi oldu.


Ülkedeki çoğu insan, kesinti durumunda yedek güç cihazları kullanır, ancak bu cihazların küçük pilleri, kesintiler saatlerce sürdüğünde genellikle ölür.

Yetkililer, İslamabad’daki ulusal güç kontrol merkezinde düzenlenen bir brifingde enerji bakanına elektrik şebekesine olan yüksek talep ve arz eksikliğinin restorasyon çalışmalarında zorluklara neden olduğunu söyledi.

Başbakan Shehbaz Sharif, başarısızlığın kesin nedeninin ve sorumluluğun kimin veya neyin olduğunu belirlemek için üst düzey bir soruşturma talimatı verdi.

Pakistan’ın enerji iletim altyapısının acilen yenilenmesi gerekiyor. Uygun bakım eksikliği ve birbirini izleyen hükümetlerin yeni altyapıya yatırım yapamaması, enerji dağıtım ağını hızlı arızalara açık hale getirdi. Geçen yıl 1.100’den fazla kişinin ölümüne neden olan yıkıcı seller gibi afetler de altyapıya zarar vererek sistemin iyileştirilmesi veya onarılmasının zorluklarını artırdı.

Bu nedenle elektrik kesintileri yaygınlaşıyor.

Ocak 2021’de ülke çapında bir elektrik kesintisi, ülkenin büyük bir bölümünü karanlığa sürükledi ve yetkililerin büyük şehirlerde elektriği yeniden sağlaması sekiz saat kadar, elektriği tamamen eski haline getirmesi ise 18 saatten fazla sürdü.

İki yıl önce, Sindh ve Belucistan Eyaletlerinin bazı bölgelerinde büyük bir elektrik kesintisi yaşandı. Ve Mayıs 2018’de, Pakistan’ın elektrik şirketi Ulusal İletim ve Sevk Şirketi’nin kuzey sisteminde yaygın bir arıza, Punjab ve Hayber-Pakhtunkhwa Eyaletlerinde elektrik kesintisine neden oldu.

Salman Masood İslamabad’dan, Zia-ur Rehman Karaçi’den bildirdi.
 
Üst