Estağfirullah hikmeti nedir ?

Sude

New member
Estağfirullah Hikmeti Nedir? Kafaları Karıştıran Bir Soruya Mizahi Bir Yanıt

Merhaba sevgili forumdaşlar,

Bugün, büyük bir derinlikle tartışılması gereken ve neredeyse her insanın hayatının bir anında mutlaka söylediği ama "acaba ne demek?" diye düşündüğü bir ifadeyi ele alacağız: "Estağfirullah!" Hani şu, birisi sizi "şişe gibi" övse, hemen "estağfirullah" deyip elinizi havaya kaldırdığınız, bazen kendinizi tutamadığınızda ve azıcık da utanarak sarf ettiğiniz, neredeyse her Türk evladının kalbinde önemli bir yer tutan o sözcük... Ama, bu sözcüğün gerçekten ne anlama geldiğini düşündünüz mü hiç? Yoksa bir anlık mütevazılık refleksi mi? Bu yazı, size bu büyülü ifadenin derinliklerine doğru mizahi bir yolculuk sunmayı vaat ediyor.

Evet, evet, biliyorum, derin bir felsefe beklemiyorsunuz! Ama hadi bakalım, biraz eğlenmeye, bu mistik kelimenin ardındaki gizemi birlikte keşfetmeye ne dersiniz?

Estağfirullah: Tam O Anlık Tepki![color]

"Estağfirullah" kelimesi, aslında "Allah'tan bağışlanma dilerim" anlamına gelir. Ama burada “bir dakika, bunu herkes nasıl kullanıyor?” sorusu önemli. Hadi itiraf edelim, bu kelime genellikle bir suçluluk duygusundan daha çok, "Aman ya, çok abarttınız" şeklinde bir tepki olarak hayatımıza girmiştir. İşte tam da bu noktada, erkeklerin çözüm odaklı ve stratejik bakış açısını devreye sokalım:

Erkeklerin çoğu, bu ifadeyi, "Bu kadar övgüyü kabul etmem, hemen bir adım geri çekileyim" modunda kullanır. Bu, adeta bir strateji gibidir! "Estağfirullah" demek, sanki rakip takımın golüne anında müdahale yapmak gibidir: "Benim değil, o kadar iyi değilim!" Diğer taraftan, kadınlar için bu kelime genellikle bir nevi "hadi bakalım, biraz da samimi olalım" modudur. Kadınlar, genellikle karşılarındaki kişiyi kırmamak için "estağfirullah" derken, aslında bir bakıma "sana övgüde sınır yok ama ben ne olur mütevazı olayım" derler. Kısacası, kadınlar daha çok "biraz daha fazla ilgi isterken ama kesinlikle fazla abartmak istemeyen" o nezaket odaklı kullanımı benimserler.

Estağfirullah'ın Sosyal Dinamiği: Sadece Bir Kelime Mi?

Bu kelime, aslında bir sosyal oyun gibidir. Birinin sizi "çok iyi" dediği an, hem kadın hem erkek için bu, iki tarafı da rahatlatan ama bir o kadar da gergin bir durum yaratabilir. Erkeklerin bakış açısıyla, birisi size "bu kadar iyisin" dediğinde, hemen çözüm odaklı düşünmeye başlarsınız: "Peki ya daha neyi geliştirebilirim? Bu kadar abartılmamalı!" İşte tam o anda "estağfirullah" dediğinizde, durumu toparlamış olursunuz. Evet, belki de içinizden "Bu kadarını hak etmiyorum" dediğiniz bir an olmuştur.

Kadınlar ise aynı durumu daha empatik bir şekilde değerlendirir. Bu övgü, onlara biraz da olsa rahatsızlık verebilir çünkü kadınlar genellikle “Benim dışımda herkesin iyiliği önemli” anlayışına sahip olur. "Estağfirullah" diyerek, aslında "bunu ben değil, biz hak ettik" diye düşünürler. Bazen, karşılarındaki kişiyi kırmamak için bu kelimeyi o kadar içten söylerler ki, kişi övgüyü almaya devam ederken, kadın içsel olarak gülümsüyordur: "Ya beni böyle mi görüyorsunuz?"

Estağfirullah: Günümüzün "Hayır, Aşkım Ben Yaramazım" Çıkışı!

Evet, geçmişin büyük "estağfirullah"ları hala yerini buluyor olabilir ama bugün, bu kelime çok daha yaratıcı bir şekilde kullanılıyor. Özellikle, sosyo-kültürel dinamiklerin hızla değiştiği bu dönemde, "Estağfirullah" çok daha farklı anlamlar taşıyor. Bu, bazen "Aman ne kadar büyük işler başarıyorum" dediğinizde arkadaşınıza, bazen de sevgilinize "Benim o kadar büyük işlerim yok, sakin ol" dediğinizde devreye girebilir.

Ama yine de, zamanla biraz değişim gösterdiği de bir gerçek. Erkekler bazen çok stratejik bir şekilde, sırf başkalarına "Ben de o kadar mütevazıyım" izlenimi yaratmak için kullanabilirken, kadınlar ise bu kelimeyi bir noktada toplumsal ilişkiyi güçlendirme aracı olarak görürler. “Estağfirullah” demek, zaman zaman bir ilişkiyi derinleştiren, sıcaklık ve samimiyet yaratmaya çalışan bir enstrüman olabilir.

Estağfirullah ve Toplum: Bir Başka Bakış Açısı!

"Estağfirullah" kelimesi sadece bir kelime olmaktan çok daha fazlasıdır. Sosyal bir etkileşim aracı olarak, toplumda herkesin kendisini göstermek için kullandığı bir mekanizma haline gelir. Bazen sadece kibarlık adına, bazen de gerçekten birinin takdirine anlamlı bir şekilde karşılık verme amacını taşır. Özetle, “Estağfirullah” diyerek aslında içsel bir savaşı kazanır, dengeyi kurarsınız. “Ne olur abartmayın” demek, hem kendinizi yerinde hissettirir hem de samimi bir ilişkiyi besler.

Peki, şimdi soruyorum: "Estağfirullah" kelimesi gerçekten nasıl bir sosyal araçtır? Ne zaman ve nasıl kullanılır? Forumdaşlar, bu kelimeyi en ilginç ve yaratıcı şekilde nasıl kullandınız? Ya da gerçekten “Estağfirullah” demek ne kadar samimi bir tepki? Hadi hep birlikte, bu eğlenceli tartışmaya dalalım!