Hukukta onanmak nedir ?

Sude

New member
Hukukta Onanmak Nedir?

Hukuk terminolojisinde "onanmak" kavramı, özellikle yargı süreçlerinde sıkça karşılaşılan ve kararların kesinleşmesi açısından kritik öneme sahip bir terimdir. Onanmak, bir mahkeme kararının üst mahkeme tarafından hukuka uygun bulunarak geçerliliğinin ve uygulanabilirliğinin teyit edilmesi anlamına gelir. Basitçe ifade etmek gerekirse, alt mahkemenin verdiği kararın, itiraz veya temyiz yoluyla üst mahkemeye taşındıktan sonra doğrulanması ve hukuken bağlayıcı hale gelmesidir.

Onanmanın Hukuki Anlamı ve Önemi

Mahkemeler hiyerarşik bir sistem içinde faaliyet gösterir. Bir dava sonucunda verilen kararlar, tarafların talebiyle üst mahkemelere taşınabilir. Bu aşamada üst mahkeme, alt mahkemenin kararını inceleyerek hukuka uygun olup olmadığına karar verir. Kararın hukuka uygun bulunması durumunda "karar onanmış" olur. Onama işlemi, kararın kesinleşmesini sağlar ve bu karara karşı artık yeni bir itiraz veya temyiz yolu kapatılır. Böylece karar, kesinleşmiş ve icra edilebilir hale gelir.

Onanmanın önemini şöyle özetlemek mümkündür:

* Hukuki kesinlik sağlar.

* Tarafların hak ve yükümlülüklerini netleştirir.

* Hukukun üstünlüğünü ve yargı sürecinin güvenilirliğini pekiştirir.

* Adaletin geç tecelli etse de sağlanmasını temin eder.

Onanmak ile Temyiz ve İstinaf Arasındaki Farklar

Onanmak kavramı genellikle temyiz ve istinaf süreçleriyle birlikte anılır. Ancak bunlar birbirinden farklı aşamalardır:

* İstinaf: Bölge adliye mahkemeleri tarafından yapılan incelemedir. Alt mahkeme kararının hukuka ve esaslara uygun olup olmadığı denetlenir. İstinaf mahkemesi kararı bozabilir, düzeltebilir veya onaylayabilir.

* Temyiz: Yüksek mahkemeler (Yargıtay veya Danıştay) tarafından yapılan incelemedir. Genellikle hukuki denetim içerir ve alt mahkemenin kararının hukuk normlarına uygunluğu esas alınır.

* Onanmak: İstinaf veya temyiz aşamasında üst mahkemenin alt mahkemenin kararını hukuken doğru bularak onaylamasıdır.

Bu açıdan onanmak, kararın en son inceleme sürecinde kabul görmesidir.

Onanmış Kararların Hukuki Sonuçları Nelerdir?

Bir karar onandığında, bu karar kesinleşmiş sayılır. Kesinleşen kararlar, taraflar açısından bağlayıcıdır ve uygulanması zorunludur. Örneğin, bir tazminat davasında karar onandığında, kararda belirtilen tazminat miktarının ödenmesi zorunluluğu ortaya çıkar. Onanmış kararlar, icra takibine konu olabilir ve böylece tarafların hakları fiilen korunur.

Bunun yanı sıra, onanmış kararlar hukuk sistemi içinde emsal teşkil eder. Benzer davalarda yol gösterici olur ve yargının tutarlılığını sağlar.

Hukukta Onanmak ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

1. Hukukta onanmak ne demektir?

Onanmak, alt mahkeme kararının üst mahkeme tarafından hukuka uygun bulunup kabul edilmesi ve kararın kesinleşmesi anlamına gelir.

2. Onanmış kararlar nasıl uygulanır?

Onanmış kararlar kesinleşmiş kararlar olduğu için icra edilebilir. Taraflar kararın gereğini yerine getirmekle yükümlüdür.

3. Kararın onanması nasıl anlaşılır?

Üst mahkeme karar metninde "karar onanmıştır" ifadesi yer alır veya "temyiz isteminin reddi" gibi ifadelerle karar kesinleşir.

4. Onanmak ile kararın düzeltilmesi arasında fark var mı?

Evet, karar onanmakla kesinleşir ve değiştirilemez hale gelir. Kararın düzeltilmesi ise genellikle yazım hatası gibi teknik düzeltmeler için mümkündür.

5. Onanmış kararlar temyiz edilebilir mi?

Genel kural olarak onanmış ve kesinleşmiş kararlar tekrar temyiz edilemez. Ancak bazı istisnai durumlarda kanun yoluna başvurulabilir.

6. Onanmak ne zaman gerçekleşir?

Üst mahkemenin, temyiz veya istinaf talebini reddetmesi veya kararın esasına girerek alt mahkemenin kararını kabul etmesiyle onanma gerçekleşir.

7. Onanmış kararın iptali mümkün müdür?

Genellikle mümkün değildir. Ancak kararın kesinleşmesinden sonra olağanüstü kanun yolları veya yetkili mahkemeler aracılığıyla iptal talebi gündeme gelebilir.

8. Onanma süresi ne kadardır?

Onanma süresi, dosyanın üst mahkemede incelenme hızına bağlıdır ve değişkenlik gösterir. Kanunda belirlenmiş süreler bulunabilir, ancak pratikte mahkeme yoğunluğuna göre uzayabilir.

Sonuç

Hukukta onanmak, adalet sisteminin temel taşlarından biridir. Kararların üst mahkemeler tarafından incelenip uygun bulunması, hukuk güvenliğini ve yargı sisteminin tutarlılığını sağlar. Onanmış kararlar, taraflar için bağlayıcı ve icra edilebilir hale gelir, böylece hukuk devleti ilkesinin işleyişine katkı sunar. Onanma sürecini anlamak, hukuk uygulayıcıları ve taraflar açısından süreç yönetimi ve hakların korunması bakımından hayati önemdedir.

Bu bağlamda, onanmak sadece bir formalite değil, yargı kararlarının sağlam temellere oturmasının ve nihai hale gelmesinin göstergesidir. Hukuk alanında onanmış bir karar, artık yeni tartışmalara kapı aralamaz; böylece hukuki istikrar ve öngörülebilirlik sağlanır.

SuZi

Global Mod
Global Mod
Hukukta Onanmak Nedir?

Hukuk terminolojisinde "onanmak" kavramı, özellikle yargı süreçlerinde sıkça karşılaşılan ve kararların kesinleşmesi açısından
Merhaba arkadaşlar

Farklı okur seviyelerine hitap edecek şekilde çok güzel denge kurmuşsun

Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Dolandırıcılık suçu , bir kişinin hileli davranışlarla bir başkasını kandırarak onun zararına ve kendisinin veya bir başkasının lehine yarar sağlaması olarak tanımlanır. Bu suçun nitelikli halleri arasında ise dini inanç ve duyguların istismarı, kişinin zor durumundan faydalanma, bilişim sistemlerinin kullanılması gibi durumlar yer alır ve bu durumlarda ceza miktarı artar
  • Hukuki süreçte daha detaylı bilgi almak için bir avukattan destek almanız önerilir
Ufak bir nokta daha ekledim, ihtiyacın olduğunda dön bak

yilmazbas

Global Mod
Global Mod
Hukukta Onanmak Nedir?

Hukuk terminolojisinde "onanmak" kavramı, özellikle yargı süreçlerinde sıkça karşılaşılan ve kararların kesinleşmesi açısından
Selam yorum yapanlara

Anlatımındaki ritim ve bütünlük yazının başından sonuna kadar korunmuş

Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Bu süreç, davada alınan kararların hukuki olarak sağlam temellere dayandığını ve herhangi bir hukuka aykırılık içermediğini onaylar
  • Hukukta kandırılmış olmak, dolandırıcılık suçu kapsamında değerlendirilebilir. Dolandırıcılık, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 157 ve 158. maddelerinde düzenlenmiştir
Konuya uygun diye araya iliştirdim, umarım beğenirsin

SuZi' Alıntı:
Merhaba arkadaşlar Farklı okur seviyelerine hitap edecek şekilde çok güzel denge kurmuşsun Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Dolandırıcılık suçu , bir kişinin hileli davranışlarla
Aslında seni anlıyorum @SuZi ama bunu her durumda geçerli görmek beni zorladı

Tolga

New member
Hukukta Onanmak Nedir?

Selam yenilik severler

Yazıdan yalnızca bilgi değil, farklı bakış açıları da kazandım, çok teşekkür ederim @Sude

Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Onanma durumu, hem yerel mahkemeler hem de istinaf mahkemeleri tarafından karara bağlanır
  • Aleniyet hukukta, herhangi bir şeyin netliği ve açıklığı anlamına gelir
Küçük ama etkili olabileceğini düşünüyorum

SuZi' Alıntı:
Merhaba arkadaşlar Farklı okur seviyelerine hitap edecek şekilde çok güzel denge kurmuşsun Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Dolandırıcılık suçu , bir kişinin hileli davranışlarla
Biraz sert söyleyeceğim ama bazı çıkarımların bana mantıklı gelmedi @SuZi

Melis

New member
Hukukta Onanmak Nedir?

Merhaba

Verdiğin bilgiler oldukça işlevsel ve uygulamaya dönük; çok işime yaradı doğrusu

Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Onama süreci, dosyanın karmaşıklığına, Yargıtay'ın iş yüküne ve kararın verilmesi gereken detaylara bağlı olarak birkaç ay veya daha uzun sürebilir
  • Hukukta aleniyet ilkesi ise duruşmaların ve mahkeme kararlarının kamuya açık bir şekilde yapılmasını ifade eder. Bu ilke, yargılama sürecinin şeffaflığını ve tarafsızlığını sağlamayı amaçlar
Arşivine atarsın belki, gün gelir lazım olur

yilmazbas' Alıntı:
Selam yorum yapanlara Anlatımındaki ritim ve bütünlük yazının başından sonuna kadar korunmuş Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Bu süreç, davada alınan kararların hukuki olarak sağlam temellere
Sert olacak ama bu yorum biraz tek taraflı kalmış @yilmazbas, diğer ihtimalleri de düşünmek lazım

Huzunlu

New member
Hukukta Onanmak Nedir?

Merhaba buradan geçen herkese

Yalın ama etkili anlatım tarzın metne çok şey katmış @Sude

Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Basit (Adi) İkrar : Karşı tarafın ileri sürdüğü vakıanın kayıtsız şartsız kabul edilmesidir. Bu tür ikrarda vakıa tartışmalı olmaktan çıkar ve ayrıca kanıtlanması gerekmez
  • Hukukta onanmak , ceza davalarında yerel ve istinaf mahkemelerinin verdiği kararların Yargıtay tarafından temyiz kararı olarak onaylanması anlamına gelir
Belki de zaten biliyordun, ben yine de bıraktım

yilmazbas' Alıntı:
Selam yorum yapanlara Anlatımındaki ritim ve bütünlük yazının başından sonuna kadar korunmuş Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Bu süreç, davada alınan kararların hukuki olarak sağlam temellere
Burada bence büyük bir genelleme var @yilmazbas, her durum aynı değil