Kıskançlık mı güvensizlik mi ?

Sude

New member
Kıskanclık mı, Güvensizlik mi? Bir Hikâye Üzerinden Düşünmek

Merhaba arkadaşlar,

Bugün sizlere düşündürmesi için kısa bir hikâye paylaşmak istiyorum. Kıskanclık ve güvensizlik arasındaki farkları, toplumsal baskıları ve bireysel korkuları anlamak adına bence hepimizin içinde bir yerlerde sorguladığı bir konu var: "Aslında kıskanıyor muyum, yoksa güvensiz miyim?"

Hikâyemiz, iki eski arkadaş olan Ece ve Mert üzerinden bu soruyu keşfetmeye çalışacak. Başlayalım.

Ece ve Mert: Farklı Duygular, Farklı Tepkiler

Ece, hayatının her anını anlamaya çalışan, duygusal zekâsı oldukça yüksek bir kadındı. İnsanların duygularını derinlemesine anlayabiliyor, onların içsel çatışmalarını çözmekte doğal bir yetenek sergiliyordu. Mert ise oldukça stratejik bir adamdı. Her zaman bir çözüm bulma odaklıydı, sorunun kökenine inmek yerine anında çözüm üretmeye çalışıyordu. Bu nedenle çoğu zaman Ece'nin duygusal derinliğini anlamakta zorlanıyordu.

Bir gün, Ece ve Mert eski bir arkadaşları olan Alper ile karşılaştılar. Alper, yıllar önce birlikte vakit geçirdikleri dönemde, Ece'nin yakın arkadaşlarından biriydi. Ancak zamanla yolları ayrılmıştı. Bugün tekrar karşılaşmalarının sebebi ise tesadüf değil, Ece'nin sosyal medya paylaşımlarındaki bir fotoğrafıydı. Alper ve Ece'nin gülümsediği fotoğrafı gören Mert, ilk başta gülümsese de içindeki kıskanclık duygusu derinlere inmeye başladı.

Ece'nin bu kadar eski bir arkadaşıyla sıkça iletişim kurması Mert için bir soru işareti oluşturdu. Ancak o, bu duyguyu dışa vurmak yerine, bir çözüm arayışına girdi. Alper'le arasında mesafeler koyarak, Ece'nin bu tür paylaşımlarına daha dikkat etmesi gerektiğini düşündü. Bu, Mert’in stratejik yaklaşımıydı; problemi hemen çözmeye çalışmak, duygusal bir çözüm bulmak yerine mantıklı bir adım atmak istiyordu.

Ece ise, Mert'in davranışını anlamamıştı. O, bu durumu tamamen farklı bir bakış açısıyla görmekteydi. Mert’in kıskanclığını, onun güvensizlikten kaynaklandığını düşündü. Ece, Mert'in geçmişteki ilişkilerinden veya yalnızca iletişim eksikliklerinden dolayı bu tür bir korku taşıdığını fark etti. Bunun kıskanclık olmadığını, aslında Mert'in güven problemi yaşadığını düşündü. Ece'nin bakış açısı empatikti; çünkü bir insanın duygusal kaygılarını ve güvensizliklerini anlamak, ona doğru yaklaşım sergilemek önemliydi.

Kıskanclık mı, Güvensizlik mi? Hangi Duygu Gerçekten Egemen?

Mert ve Ece'nin ilişkisi, kıskanclık ve güvensizlik arasındaki ince çizgiyi gözler önüne seriyor. Ece'nin bakış açısı, kıskanclığı bir güvensizlik belirtisi olarak görüyor; ama Mert, bunu ilişkiyi tehdit eden bir duygu olarak değil, yalnızca çözülmesi gereken bir engel olarak görüyordu. Fakat asıl sorun şu: Kıskanclık ve güvensizlik birbirinden ayrılabilir mi?

Toplumların tarihsel olarak kadın ve erkek ilişkilerine bakışı, bu iki duyguyu şekillendiren önemli faktörlerden biridir. Kadınlar, ilişkilerde duygusal yakınlık kurma konusunda daha empatik yaklaşırken, erkekler daha çok dışsal tehditlere karşı stratejik pozisyon almayı tercih ederler. Bu, kültürel bir yansıma olsa da, bireysel ilişkilerde çok belirleyici olabilir.

Kıskanclık, her ne kadar toplumda “koruyucu bir duygusal tepki” olarak gösterilse de, altında yatan ana faktör güven eksikliğidir. Birçok erkek, ilişkilerindeki kıskanclığı, daha çok toplumsal cinsiyet normlarına dayanarak, sahiplenme duygusu olarak açıklayabilir. Oysa kıskanclık, sadece sahiplenme içgüdüsünden kaynaklanmaz. Bu duygu, aynı zamanda kişinin ilişkideki güvensizliğinden de doğar.

Kadınlar ise genellikle kıskançlıkla empati kurar, ancak genellikle ilişkiyi korumak adına, duygusal çalkantıları daha içsel bir şekilde yaşarlar. Ece’nin tutumu da tam olarak buydu. Mert’in güvensizliğini anlamaya çalıştı ve bu duyguyla yüzleşmek yerine, bir çözüm aramaya yönelik bir yaklaşım benimsedi.

Bir Çözüm Arayışı: İletişimin Gücü

Bir akşam Ece ve Mert, birlikte oturduklarında, Mert sonunda hislerini açıkça dile getirmeye karar verdi. “Ece, senin ve Alper’in sürekli iletişimde olman beni endişelendiriyor. Bu bana güven vermiyor.” dedi.

Ece, derin bir nefes aldı. Mert’in söylediklerine tamamen empatik bir şekilde yaklaştı. “Mert, kıskanıyorsun değil mi?” dedi. Mert, başını eğerek, evet demek zorunda kaldı. Ece, sakin bir şekilde devam etti: “Bunu anlamıyorum, çünkü sana güveniyorum. Ama belki de, bu duygunu ben yanlış anlamış olabilirim.”

İşte o an, Ece’nin empatik yaklaşımı, Mert’in stratejik çözüm arayışına karşılık geldi. Mert, Ece’nin aslında kendisine güvenmediğini düşünmediğini fark etti. Kıskanclığın, içsel bir güvensizlikten kaynaklandığını kabul etti. Ece, her zaman olduğu gibi, sorunu duygusal bir bağ kurarak ve derinlemesine anlamaya çalışarak çözüme kavuşturmuştu.

Sonuç: Kıskanclık ve Güvensizlik Arasındaki Bağlantı

Hikâyemiz, kıskanclık ve güvensizlik arasındaki farkı ortaya koymakla birlikte, bu iki duygunun ne kadar iç içe geçtiğini de gösteriyor. Mert’in kıskanclığı, aslında derin bir güvensizliğin belirtisiydi. Ece’nin empatik yaklaşımı ise, bu duygunun üzerini örtmek yerine, bu sorunun kökenine inmeyi sağladı.

Sonuç olarak, kıskanclık ve güvensizlik arasındaki çizgi, bazen bulanık olabilir. Ancak, her iki duygu da, açık iletişim ve empati ile anlaşılabilir ve çözülebilir.

Peki ya siz? Kıskanclık, güvensizlik ya da başka bir duygu… Hangi duygunun daha baskın olduğunu düşünüyorsunuz? Bu duyguların yönetilmesi ilişkinizi nasıl etkiler? Fikirlerinizi duymak çok isterim!