Kıyas çeşitleri nelerdir ?

Sude

New member
Kıyas Çeşitleri: Gözlemler ve Eleştiriler Üzerinden Bir Değerlendirme

Kıyas yapmak, insanların doğal bir eğilimidir. Hepimiz bir şekilde çevremizdeki insanlarla, koşullarla ya da durumlarla karşılaştırma yapıyoruz. Ancak, kıyasın çeşitli türleri ve bu türlerin toplumsal hayattaki etkileri üzerine düşündüğümde, işler pek de basit olmuyor. Bir süre önce arkadaşlarım arasında sıkça duyduğum bir konuşma vardı: “Neden o kişi şunu yapabiliyor da ben yapamıyorum?” Bu basit soru, kıyas yapmanın doğasında olan karışıklıkları bana hatırlattı. Kıyas yapmak, bazen insanı motive ederken, bazen de huzursuzluk yaratabiliyor. Peki, kıyas çeşitleri nedir? Hangi durumlarda faydalı olabilir, hangi zamanlarda ise zararlı? İşte bu yazıda, kıyas türlerini eleştirerek, doğru ve yanlış kıyaslama pratiklerine dair bazı gözlemlerimi paylaşacağım.

Kıyasın Tanımı ve Temel Çeşitleri

Kıyas, iki ya da daha fazla durumu, nesneyi, ya da kişiyi karşılaştırarak birinin diğerinden daha üstün ya da zayıf olduğunu değerlendirme sürecidir. Psikolojik literatürde, kıyasın birkaç farklı çeşidi olduğunu görüyoruz. Bunlar genellikle:
- Yatay Kıyas: Bireylerin benzer konumlarda olan diğer kişilerle kendilerini karşılaştırmaları. Örneğin, aynı yaşta ve benzer eğitim seviyesine sahip iki kişi arasındaki kıyas.
- Dikey Kıyas: Bir kişinin kendini daha üst ya da daha alt seviyede bir kişiyle karşılaştırması. Mesela, işyerinde daha deneyimli bir yönetici ile yeni bir çalışanın kıyaslanması.
- İçsel Kıyas: Bireylerin kendi geçmişteki performansları ile mevcut durumlarını karşılaştırmaları. Örneğin, daha önce daha sağlıklı bir yaşam süren birinin şimdiki sağlığı ile kıyaslaması.
- Dışsal Kıyas: Bireylerin kendi yaşamlarını dış dünyadaki başarılarla kıyaslamaları. Örneğin, sosyal medya üzerinden başkalarının tatil fotoğraflarına bakarak “keşke ben de öyle bir hayat yaşasam” diye düşünmek.

Erkeklerin Stratejik ve Çözüm Odaklı Kıyasları: Gerçekten Verimli Mi?

Bir erkek olarak kıyas yapmanın genellikle çözüm odaklı bir yaklaşım olarak şekillendiğini gözlemledim. Erkekler, kıyaslama yaparken çoğunlukla başarıyı bir hedefe ulaşma aracı olarak kullanıyorlar. Mesela, iş yerinde daha başarılı birinin nasıl yükseldiğini, hangi stratejileri kullandığını gözlemleyerek, bu bilgiyi kendi kariyerlerinde nasıl uygulayabileceklerini düşünüyorlar. Ancak burada bir sorun var: Erkekler, kıyas yaparken genellikle dışsal faktörleri göz ardı etme eğiliminde olabiliyorlar. Yani, sadece sonuçlara odaklanıp, süreçleri ya da kişisel durumları göz önünde bulundurmuyorlar.

Bu tarz bir kıyasın güçlü yönü, kişiye ilham vermesi ve bir hedef doğrultusunda ilerlemesi olabilir. Fakat zayıf yönü, insanların yalnızca başarıyı değil, başarıyı sağlayan içsel motivasyonları da dikkate alması gerektiğidir. İşyerinde bir yöneticiyi kıyaslamak, o kişinin kariyer yolculuğundaki zorlukları ya da psikolojik durumunu hesaba katmadan yapılırsa, bu durum kişinin kendi potansiyelini doğru bir şekilde değerlendirmesine engel olabilir.

Kadınların Empatik ve İlişkisel Kıyasları: Duygusal Faydalar ve Zararlar

Kadınlar için kıyas yapmak genellikle daha empatik ve ilişki odaklı bir hale gelebiliyor. Kıyaslar, bazen çevremizdeki insanlara yönelik şefkat gösterme veya bir diğerine kendini yakın hissetme amacı taşır. Örneğin, bir kadının kendi yaşamını yakın bir arkadaşının yaşamıyla kıyaslaması, sadece daha güçlü bir bağ kurmaya yönelik bir strateji olabilir. “O çok başarılı ve mutlu görünüyor, ben de onu örnek alarak daha mutlu bir hayat kurabilirim” şeklinde bir düşünce yapısı, aslında daha çok empati ve karşılıklı destek arayışına dayanır.

Ancak burada da dikkat edilmesi gereken bir noktaya dikkat çekmek gerek: Kadınlar kıyas yaparken bazen çok fazla duygusal yatırım yapabiliyorlar ve bu da kıyaslamayı olumsuz bir hale getirebiliyor. Örneğin, bir arkadaşının sürekli mutlu olması, o kişiye duyulan empatiyi artırabilir, ancak kendi yaşamındaki olumsuzlukları göz ardı etmek gibi bir tuzağa düşürebilir. Bu da kişinin kendini yetersiz hissetmesine neden olabilir.

Kıyasın Güçlü ve Zayıf Yönleri: Kendi Durumumuzu Anlamanın Yolları

Kıyas yapmanın kesinlikle olumlu ve olumsuz yönleri vardır. Güçlü yönlerinden biri, kıyasın kişiyi motive etmesi ve kendini daha iyi bir konumda görmek için çaba göstermesine olanak sağlamasıdır. Örneğin, bir kişi başka birinin işyerindeki başarılarını örnek alarak daha iyi bir çalışma stratejisi geliştirebilir.

Öte yandan, zayıf yönlerinden biri, kıyasın kişinin özgüvenini zedelemesi ve gereksiz kıskançlık duygularına yol açabilmesidir. Çoğu zaman, sosyal medya gibi dışsal faktörler ile yapılan kıyaslar, insanın içsel huzurunu bozabilir ve bu da kişiyi daha fazla karşılaştırmaya itebilir.

Sonuç: Kıyas Yapmak, Ne Zaman Faydadan Çok Zarar Verir?

Kıyas yapmanın zararlı olabileceği durumlar genellikle, kişilerin başkalarının yaşamlarıyla kendi yaşamlarını yanlış bir şekilde karşılaştırması sonucu ortaya çıkar. Kişinin kendi içsel değerleri ve hedefleri doğrultusunda kıyas yapması, daha sağlıklı bir yaklaşım olabilir. Yine de kıyasın insanlar üzerinde yaratabileceği duygusal etkileri göz önünde bulundurarak, sadece dışsal değil, içsel kıyaslamalara da dikkat etmek gereklidir.

Peki, sizce kıyas yapmanın en tehlikeli olduğu anlar hangileridir? Sosyal medya çağında, başkalarının hayatına dair gördüklerimiz bizlere ne kadar gerçekçi bir kıyaslama sağlar? Kıyas yapmanın zararlarını nasıl en aza indirebiliriz?