LA Otel Kavgasından Sonra K-Pop’ta İstismar Yeniden Gündemde

Bakec

Member
K-pop grubu Omega X’in üyeleri, birkaç hafta önce ilk uluslararası turları Los Angeles’ta başarılı bir konserle sona erdiğinde, yüksekte gidiyor gibiydiler.

Ama bu zafer duygusu kısa sürdü.

Ekim gösterisinden sonra, yönetim ajansından bir yönetici Los Angeles’taki bir otelde gruba bağırdı ve bir grup üyesini yere itti, karşılaşmanın görüntüleri göründü. Grup üyeleri daha sonra masrafları kendilerine ait olmak üzere Seul’e evlerine uçtular ve daha sonra eğlence şirketlerini mahkemeye verdiler.

Çarşamba günü yapılacak bir duruşmada, Güney Koreli bir yargıç grubun 11 üyesinin Spire Entertainment ajansıyla olan çok yıllı sözleşmelerinden muaf tutulma talebini değerlendirecek. Grubun avukatları, yöneticinin Los Angeles’taki davranışının, bir yıl boyunca süren sözlü, fiziksel ve cinsel taciz modelinin son bölümü olduğunu söylediler. Yönetici Kang Seong-hee geçen ay istifa etti, ancak herhangi bir yanlış yaptığını reddetti.

The New York Times’a verdiği bir telefon görüşmesinde Bayan Kang, “Anneleri gibi hepsinin devasını aldım,” dedi ve otelde düşen grup üyesi 27 yaşındaki Kim Jaehan’ın kendi kendine yere yığıldığını ekledi. Grubun ajansla olağan faaliyetlerine devam etmesini umduğunu söyledi.


K-pop uzmanları, grubun şirketlerine yönelik suçlamalarının, eğer doğruysa, sektör içinden ve bilgi uçuranlardan gelen diğer hikayelerle tutarlı olacağını söylüyor. Bazı yönetim şirketlerinin, özellikle küçük olanların, K-pop idolü olmak için can atan genç sanatçıları davranışları üzerinde katı kontroller uygulayarak ve bazı durumlarda sözlü ve fiziksel tacize maruz bırakarak rutin olarak sömürdüklerini söylüyorlar.

Asya pop kültürleri uzmanı ve araştırma görevlisi Jin Lee, 1990’lardan bu yana “K-pop endüstrisi baskın hale geldiği için sömürü düzeyi sistematikleştirildi ve normalleştirildi” ve daha hırslı genç insanlar ona çekildi. Avustralya’daki Curtin Üniversitesi’nde.

“Herkes idol olmak istiyor” dedi.

İnce Baskı

Son derece hiyerarşik bir toplum olan Güney Kore’deki işçiler, yetkilerini kötüye kullanan patronlar hakkında giderek daha fazla konuşuyorlar. Ancak uzmanlar, çalışan K-pop sanatçılarının çoğunun, sözleşmelerini ihlal etmenin sonuçlarından korktukları için şirketlerini alenen eleştirmediğini söylüyor.

Omega X, Ekim ayındaki uluslararası turları sırasında sahnede. Kredi… Omega X

Seul’de bir eğlence avukatı olan Kim Youna, özellikle küçük ajansların, yükselen müzisyenleri, çalışma saatlerini tanımlamayan veya sanatçılardan makul olarak ne yapmaları istenebileceği konusunda sınırlar belirlemeyen sözleşmeler imzalama eğiliminde olduklarını söyledi.


Bayan Kim, sanatçılar ve ajansları arasındaki sözleşmeleri yöneten düzenlemelerin Güney Kore’de sadece yaklaşık 25 yıldır yürürlükte olduğunu söyledi. Ülkedeki diğer endüstriler sağlam iş kanunlarına sahiptir. “Bu bağlamda, daha az güçlü taraflar olarak kabul edilen idollerin biraz kayıp vermekten başka çaresi yok gibi görünüyor” dedi.

Kayıpların bir kısmı maddidir. Örneğin, ajansların sanatçılardan aldıkları dans dersleri, vokal koçluğu ve diğer hazırlıklar gibi eğitim maliyetlerini geri almalarını istemesi yaygın bir durumdur. Ancak Güney Kore eğlence endüstrisi uzmanı ve “Idol Stajyerlerinin Ter ve Gözyaşları” kitabının yazarı Lee Jongim, bu borçların ne kadar şeffaf bir şekilde hesaplandığına dair sık sık sorular sorulduğunu söyledi.

Hevesli K-pop yıldızları “gençliklerinde çıkış yapıyor, ancak eğlence ajansları yetişkin” dedi. “Dolayısıyla eşit ilişki kurmanın zor olduğu bir yapıda yola çıkıyorlar.”

Konuşmak

Bazı K-pop müzisyenleri, ajanslarını kötü muameleyle suçlamak için sözleşmelerinin sona ermesini bekledi.

Bir örnekte, eski Crayon Pop grubunun bir üyesi olan Heo Min-sun, 2019’da YouTube kanalı Asian Boss’a grubun ajansının, çıkışlarından sonra bir buçuk yıl boyunca grup üyelerinin maaşlarını kestiğini söyledi. Aynı zamanda onları diyete zorladığını ve ajansın izni olmadan sosyalleşmelerini yasakladığını söyledi.


“Özel hayatlarımız sıkı bir şekilde kontrol edildi. Yeni bir arkadaş edinmek istesem bile yapamam,” dedi Bayan Heo 2019 röportajında. Crayon Pop’un ajansı Chrome Entertainment, yorum talebine yanıt vermedi.


2019’daki bir ceza davasında, iki K-pop müzisyeni, sözleşmeleri sona ermeden önce şirketlerine karşı meşru dava açtı.

Bu müzisyenler – şimdi 22 yaşında olan Lee Seok-cheol ve şimdi 20 yaşında olan Lee Seung-hyun – ergenlik çağındayken uzunluk grubu The East Light’ta performans sergileyen kardeşler. Yapımcılarını, ajanslarını ve genel müdürlerini kendilerine saldırmak ve sözlü olarak tehdit etmekle suçladılar. Bir mahkeme Media Line Entertainment ajansına yaklaşık 15.000 dolar para cezası verdi ve yapımcıyı çocuk istismarından 16 ay hapis cezasına çarptırdı. Genel müdür, çocuk istismarına yardım ve yataklık etmekten sekiz ay hapis cezasına çarptırıldı.

Başka bir vaka, teknik olarak başarılı olsa da, yaygın olarak uyarıcı bir hikaye olarak görülüyor.

TVXQ grubunun üç eski üyesi, Güney Kore’nin en güçlü ajanslarından biri olan SM Entertainment ile sözleşmelerini bitirdikten sonra yıllarca televizyonda görünmek için mücadele etti. televizyonda görünmekten.

Ajans, komisyonun bulgularını yalanladı. Ancak Pusan Ulusal Üniversitesi’nde K-pop endüstrisi uzmanı olan CedarBough T. Saeji, grup üyelerinin “K-pop endüstrisinden gayri resmi olarak kara listeye alındığını” söyledi. Bölüm, “genç idollere, yasal bir hedefe ulaşsalar bile güçlü bir şirketi geçmenin kariyerlerinin sonu olabileceğine dair tüyler ürpertici bir mesaj” gönderdi.

‘Çok Kaygı’

Kim Jaehan’ın 22 Ekim’de Los Angeles’taki otelde Bayan Kang ile münakaşasının ardından, Güney Koreli bir televizyon ağı, bir görgü tanığının filme aldığı bölümün bulanık görüntülerini yayınladı. Grup Seul’e döndüğünde, üyeleri, normalde gerekli olduğu gibi, ajanslarının izni olmadan bir Instagram hesabı oluşturmak gibi ender bir adım attı. Nadir görülen başka bir adımda, taciz iddialarını bir basın toplantısında dile getirdiler.

Bay Kim geçen ay düzenlediği basın toplantısında “Her birimiz çok fazla kaygı yaşıyoruz” dedi.


Grup üyeleri, Omega X’in Haziran 2021’de çıkış yapmasından birkaç ay sonra, Spire Entertainment’ın o zamanki genel müdürü Bayan Kang’ın alışkanlıkla cinsel sözler söylemeye, istekleri dışında kalçalarına, ellerine ve yüzlerine dokunmaya ve onları düzenli olarak buna zorlamaya başladığını söylüyor. provalardan sonra alkol al.


Grubun avukatları ayrıca, 2020’de kurulan küçük bir ajans olan Spire’ın, her grup üyesinin ajansa eğitimlerinden kaynaklanan yaklaşık 300.000 $ borcunu ödemesini emrettiğini söyledi. ‌

Grubun avukatları şimdiye kadar bir suç duyurusunda bulunmadı veya suçlamalarını destekleyecek herhangi bir fiziksel kanıt sunmadı. Şu anki odaklarının suçlamada bulunmak değil, grubu sözleşmelerinden çıkarmak olduğunu söylediler.

Geçen hafta yapılan bir röportajda Bayan Kang, grup üyelerinin suçlamalarını reddetti. Ajansının borçlarını karşılama talebinin haklı olduğunu da sözlerine ekledi ve grup üyelerinin daha büyük bir ajansa geçmeyi haklı çıkarmak için onu tacizle suçladığına inanıyor.

Bayan Kang, şirketin mali kaynaklarına atıfta bulunarak, “Onlara göre, şirketimiz onları beslemek için yeterli değil” dedi. “Yani bir cadı avı yürütüyorlar.”

İleriye bakmak

Popüler kültür bilgini Bayan Lee, Omega X’in kaderinin Güney Kore halkının hikayenin grubun tarafına nasıl tepki vereceğine bağlı olabileceğini söyledi. Anlaşmazlık tırmanırsa ve üyeleri daha fazla halk desteği toplayabilirse, Spire Entertainment’ın sözleşmelerini feshetmelerine izin verebileceğini söyledi.

Spire ile yurt dışında çalışan en az iki şirket, skandal patlak verdiğinden beri ilişkilerini kesti: Amerika Birleşik Devletleri’nde Omega X’in halkla ilişkilerinden sorumlu olan Helix Publicity ve Omega X’in Japonya’daki faaliyetlerinin lisansına sahip olan Skiyaki.

Son iki aylık, 16 şehirlik Amerika Birleşik Devletleri ve Latin Amerika turnesinde konser mekanlarında çalışan veya gönüllü olan birkaç kişi de Omega X için konuştu.


New York City’deki Palladium Times Meydanı’ndaki bir gösteriye katılan güzellik uzmanı 25 yaşındaki Gigi Granados, performanstan sonra Bayan Kang’ın otellerinde grup üyelerine bağırdığına tanık olduğunu söyledi. “Kimse bu şekilde bağırılmayı hak etmez,” dedi.
 
Üst