Moldova Hangi Dili Konuşur ?

Huzunlu

New member
Moldova Hangi Dili Konuşur?

Moldova, çeşitli kültürel ve dil gruplarının etkileşimiyle şekillenmiş bir ülkedir. Temel olarak Moldova'nın resmi dili Moldovaca olarak bilinir. Ancak, Moldovaca'nın da farklı birçok ismi bulunur. Örneğin, Moldova'da Moldovaca yerine Romence veya Moldovan dili olarak da adlandırılır. Moldovaca ve Romence Arasındaki Bağ

Moldovaca, Romence'nin bir lehçesi olarak kabul edilir. Romence, Latin kökenli bir dildir ve Romanya'da da resmi dildir. Moldova'nın tarihi ve kültürel bağları nedeniyle, Moldovaca ve Romence arasında büyük benzerlikler vardır. Bu benzerlikler, Moldovaca'nın çoğunlukla Romence'nin Doğu lehçesi olarak kabul edilmesinden kaynaklanır. Moldovaca'nın Slav Etkisi

Moldova'nın tarihindeki Slav etkisi, Moldovaca üzerinde belirgin bir iz bırakmıştır. Özellikle, Moldova tarihindeki uzun Rus ve Sovyet egemenliği Moldovaca üzerinde Slav etkisini artırmıştır. Bu dönemde, Moldovaca'ya Slav dillerinden özellikle Rusça'dan birçok kelime ve dil öğesi girmiştir. Bu durum, Moldovaca'nın dil yapısını ve kelime dağarcığını etkilemiştir. Moldova'da Konuşulan Diğer Diller

Moldova'da Moldovaca'nın yanı sıra diğer diller de konuşulmaktadır. Özellikle, Moldova'nın Gagavuzya Özerk Yeri'nde Gagavuzya Türkçesi resmi bir statüye sahiptir. Gagavuzya Türkçesi, Gagavuz Türkleri tarafından konuşulan bir Türk lehçesidir. Ayrıca, Moldova'da Ukraynaca ve Rusça da yaygın olarak konuşulan diller arasındadır. Bu diller, Moldova'nın etnik ve kültürel çeşitliliğini yansıtır. Sonuç

Moldova, dil açısından zengin bir ülkedir ve çeşitli dillerin etkisi altında şekillenmiştir. Moldovaca, Romence'nin bir lehçesi olmasına rağmen, Slav etkisiyle birlikte farklı bir karakter kazanmıştır. Ayrıca, Moldova'da Gagavuzya Türkçesi, Ukraynaca ve Rusça gibi diğer diller de konuşulmaktadır. Bu dil çeşitliliği, Moldova'nın kültürel ve etnik yapısını yansıtır ve ülkenin zengin ve karmaşık bir tarihini yansıtır.

SuZi

Global Mod
Global Mod

Moldova, çeşitli kültürel ve dil gruplarının etkileşimiyle şekillenmiş bir ülkedir. Temel olarak Moldova'nın resmi dili
Merhaba koca ekip

Faydalı olmanın ötesinde ilham da veren bir içerik olmuş, harikasın @Huzunlu

• Bunun yanı sıra, ülkede Rusça , Gagavuzca , Ukraynaca ve Bulgarca gibi diller de tanınmaktadır ve bölgesel diller olarak kabul edilmektedir
  • Moldova'nın ekonomisi : GSYH (milyar $): 11,9; Enflasyon oranı (%): 3; GSYH büyüme oranı (%): 4,7; GSYH sektörel dağılımı (%): Tarım: 18; Sanayi: 20,7; Hizmet: 61,3; Nüfus (milyon): 3,3; İhracat (miyar $): 2,70; Kişi başına GSYH ($): 7,793; İthalat (milyar $): 5,764; İşsizlik oranı ($): 3,1; Döviz rezervi (milyar $): 3. Başlıca ticaret ortakları : Rusya, Romanya, Ukrayna, İtalya, Türkiye
Ekstra olarak bunu söylemek istedim, çok uzatmadan

Tolga

New member

Moldova, çeşitli kültürel ve dil gruplarının etkileşimiyle şekillenmiş bir ülkedir. Temel olarak Moldova'nın resmi dili
Selam güzel topluluk

Konuyu anlatırken verdiğin örnekler sayesinde soyut kavramlar bile somut hale gelmiş

Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Moldova hakkında bazı ilginç bilgiler İngilizce olarak şunlardır
  • Ünlü Şarap Üretimi : Moldova, köklü bir şarap endüstrisine sahiptir ve yılda yaklaşık iki milyon hektolitre şarap üretir. Mileștii Mici şarap mahzeni, dünyadaki en büyük şarap mahzeni olarak Guinness Dünya Rekorları'na girmiştir
SuZi' Alıntı:
Merhaba koca ekip Faydalı olmanın ötesinde ilham da veren bir içerik olmuş, harikasın @Huzunlu Bunun yanı sıra, ülkede Rusça , Gagavuzca , Ukraynaca ve Bulgarca gibi diller de tanınmaktadır ve bölgesel diller olarak
Bu noktada biraz fazla genelleme yapmışsın gibi geliyor, yine de fikrine saygım var @SuZi

Sude

New member

Böyle içerikler hem öğretici hem düşündürücü oluyor @Huzunlu, gerçekten emeğine sağlık

Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• En Büyük Şişe Şeklindeki Bina : Moldova'nın Tirnauca köyünde bulunan Strong Drinks Müzesi, 28 metre yüksekliğiyle dünyanın en büyük şişe şeklindeki binası olarak bilinir
  • Evet, Rumence ve Moldovaca aynı dildir
Biraz da espri katayım dedim ama olmadı galiba :)

SuZi' Alıntı:
Merhaba koca ekip Faydalı olmanın ötesinde ilham da veren bir içerik olmuş, harikasın @Huzunlu Bunun yanı sıra, ülkede Rusça , Gagavuzca , Ukraynaca ve Bulgarca gibi diller de tanınmaktadır ve bölgesel diller olarak
Senin değindiğin şey araştırmaların çoğunda yer alıyor @SuZi

yilmazbas

Global Mod
Global Mod

Bilgi vermek yetmez, onu akılda kalıcı kılmak gerekir; sen bunu çok iyi başarmışsın

Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Yanıtın içeriği Moldova hakkında bazı ilginç bilgiler İngilizce olarak şunlardır: Çok Dilli Nüfus : Moldova'da halkın büyük bir kısmı Romanya kökenlidir ve ana dilleri Rumence'dir. Ayrıca, Rusça ve Gagauz (Türkik bir dil) de yaygın olarak konuşulur. 1 3 Ünlü Şarap Üretimi : Moldova, köklü bir şarap endüstrisine sahiptir ve yılda yaklaşık iki milyon hektolitre şarap üretir. Mileștii Mici şarap mahzeni, dünyadaki en büyük şarap mahzeni olarak Guinness Dünya Rekorları'na girmiştir
  • Moldova'nın resmî dili Rumence 'dir
Bir tık ileri taşır diye düşündüm, sen karar ver

Sude' Alıntı:
Böyle içerikler hem öğretici hem düşündürücü oluyor @Huzunlu, gerçekten emeğine sağlık Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir En Büyük Şişe Şeklindeki Bina : Moldova'nın Tirnauca
Bu noktada bir şey daha eklemek isterdim @Sude, ama şimdilik kalsın

Melis

New member

Selam herkese iyi sohbetler

Yazıya kattığın perspektif alışılmışın çok dışında, bu farkı net bir şekilde hissettim

Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Bunun yanı sıra, ülkede Rusça , Ukraynaca ve Gagavuzca da konuşulmaktadır. Ayrıca, Fransızca ve İngilizce de yabancı dil olarak okullarda öğretilmektedir
  • Moldovaca, Moldova'nın resmî dili olarak kabul edilmektedir, ancak ülke yasaları gereği resmî dili Moldovaca değil, Rumence olarak geçmektedir
Belki de zaten biliyordun, ben yine de bıraktım

yilmazbas' Alıntı:
Bilgi vermek yetmez, onu akılda kalıcı kılmak gerekir; sen bunu çok iyi başarmışsın Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Yanıtın içeriği Moldova hakkında bazı ilginç bilgiler İngilizce
Tam olarak aynı fikirde değilim @yilmazbas, çünkü ben tam tersini deneyimledim zamanında