Müşteri mağazadan aldığı ürünü iade edebilir mi ?

Tolga

New member
Bir Ürünün Hikâyesi: İade Edilebilir mi, Edilmemeli mi?

Selam forum ahalisi, geçen hafta yaşadığım bir olayı anlatayım dedim. Hem biraz gülelim hem de tartışalım; siz olsanız ne yapardınız, gerçekten merak ediyorum. Hikâye bir mağazada başladı, ama sonunda insan ilişkileri, empati ve strateji üzerine bir mini ders oldu desem yeridir.

1. Bölüm: Kutusu Açılmış Bir Karar

Bir pazar günü, Ali yeni bir bluetooth kulaklık almak için şehrin en büyük elektronik mağazasına girdi. Kulaklığın kutusunu eline aldı, özelliklerine baktı, hatta satış görevlisine sordu:

— “Bunu beğenmezsem iade edebiliyor muyum?”

Satış görevlisi klasik bir gülümsemeyle yanıtladı:

— “Elbette efendim, kullanılmadığı sürece 14 gün içinde iade edebilirsiniz.”

Ali stratejik bir adamdı. Hayatta hep plan yapar, riskleri önceden hesap ederdi. O gün de kulaklığı aldı ama kafasında bir “B planı” vardı: “Eğer ses kalitesi beklediğim gibi çıkmazsa, iade ederim.”

Eve döndü, kulaklığı açtı, denedi. Ses güzeldi ama o bas frekanslar yok muydu… “Yok bu bana göre değil,” dedi. O an iade düğmesi zihninde aktifleşti.

2. Bölüm: Kadın Gözüyle Empati

Ali’nin eşi, Elif, o sırada mutfakta çay demliyordu. Ali kutuyu toplayıp mağazaya dönmeye hazırlanırken Elif sordu:

— “Gerçekten iade etmek istiyor musun?”

— “Tabii ki, istediğim gibi değil.”

— “Ama sen kullandın. Şimdi bir başkası o kulaklığı alacak, onun da aklına ‘bunu biri kullanmış mı acaba’ diye bir soru düşecek. Sence bu adil mi?”

Elif’in empatik yaklaşımı, Ali’nin kafasında küçük bir yankı oluşturdu. Elif, hayatın duygusal yönünü ön planda tutan bir kadındı. Onun için mesele para ya da garanti değildi; mesele bir başkasının hissiydi.

Ali’nin planlı zihni bu düşünceye önce direndi ama sonra “haklı olabilir” diye içinden geçirdi. Yine de kararlılığını bozmadı. Çünkü erkeklerin o klasik “çözüm odaklı” tarafı devreye girmişti: “Ben hakkımı arıyorum, duygusallıkla iş olmaz.”

3. Bölüm: Mağaza Karşılaşması

Ertesi gün mağazaya gitti. Elindeki poşetle kasaya yanaştı. Görevliye, gayet sakin bir tonla durumu anlattı:

— “Bu kulaklığı dün aldım, ses kalitesini beğenmedim. İade etmek istiyorum.”

Görevli genç kadının adı Zeynep’ti. Gülümseyerek baktı ama bir an tereddüt etti.

— “Kullanılmış görünüyor. Kural gereği, açılmış elektronik ürünlerin iadesi teknik olarak mümkün değil.”

Ali hemen devreye girdi, mantıklı argümanlarını sıraladı:

— “Ama ben sadece denedim. Ürün ayıplı sayılmaz mı? 14 gün iade hakkım var.”

Zeynep’in gözleri yumuşadı. Empatiyle ama aynı zamanda profesyonel bir ses tonuyla konuştu:

— “Anlıyorum beyefendi, ama bu durumda ürünün yeniden satılamayacağını bilmelisiniz. Ben olsam sizin yerinizde olsam, servise yönlendirir, teknik çözüm arardım.”

Zeynep’in yaklaşımı tam bir denge örneğiydi. Ne Ali kadar katıydı ne de Elif kadar duygusal. Kadınların sosyal zekâsı burada kendini belli ediyordu: O, olayı çatışmaya çevirmeden çözüm önerisi sunuyordu.

4. Bölüm: Erkek Stratejisi vs. Kadın Sezgisi

Ali mağazadan çıkarken kafasında iki ses yankılanıyordu:

Bir yanda Elif’in empatik sesi: “Bir başkası o kulaklığı takacak…”

Diğer yanda kendi iç sesi: “Ben sadece hakkımı aradım.”

Bir yandan da Zeynep’in o dengeli tutumu vardı; sorunu çözerken ne tartışmaya girdi ne de geri adım attı. Bu durum, erkeklerin stratejik, kadınların sezgisel yaklaşımının küçük bir vitrini gibiydi.

Gerçek hayatta da benzer değil mi?

Erkekler genellikle “nasıl çözerim” derken,

Kadınlar “bunu herkes için nasıl daha iyi hale getiririm” diye düşünür.

Bu yüzden belki de mağazalarda müşteri ilişkileri departmanlarında çoğunlukla kadınlar çalışır; çünkü onların dili, “ikna” değil “anlama” dilidir.

5. Bölüm: Forumda Alevlenen Tartışma

Ali yaşadığı olayı bir foruma yazdı, tıpkı bu yazıda olduğu gibi. Gelen yorumlar tahmin edeceğiniz üzere ikiye ayrıldı:

— “Tabii ki iade etmeli! Tüketici hakkı bu.”

— “Ama etik olarak yanlış, kullanılmış ürünü kim almak ister?”

— “Mağaza önce test alanı sağlasın, sonra müşteri suçlansın.”

— “Biraz empati lütfen, görevli kız haklı.”

Yorumların çoğu aslında toplumun bakış açısını da yansıtıyordu. Erkek kullanıcılar çoğunlukla mantık ve hak ekseninde yazarken, kadın kullanıcılar vicdan ve empati ekseninde düşünüyordu.

6. Bölüm: Gerçek Bir Çözüm

Ali birkaç gün sonra mağazadan telefon aldı. Zeynep arıyordu:

— “Beyefendi, merkezle görüştüm. Ürünü değiştirebiliriz, isterseniz daha yüksek modeline fark ödeyerek geçebilirsiniz.”

İşte bu, klasik bir “kadın çözümüydü.” Sorunu çözmeden önce ilişkiyi koruma refleksi. Zeynep, Ali’yi kaybetmeden, şirketin itibarını da zedelemeden, iki tarafı da mutlu eden bir formül bulmuştu.

Ali gülümsedi: “Tamam, farkı veriyorum. O model daha iyiyse deneyelim.”

O an, Elif’in haklılığını da Zeynep’in zarafetini de fark etti. Çünkü bazen bir alışveriş, insan ilişkilerinin aynası olur.

7. Bölüm: Mağazadan Fazlası

İade süreci, yalnızca bir ürünün geri verilmesi değildir; güven, empati ve çözüm arayışının küçük bir simülasyonudur.

Erkekler bu süreçte genellikle “hak arama” refleksiyle hareket eder. Kadınlar ise “denge kurma” eğilimindedir.

Sosyologların yaptığı araştırmalara göre, müşteri şikâyetlerinin %64’ü erkekler tarafından “adil çözüm” beklentisiyle yapılırken, kadınların %72’si “kendilerini dinlenmiş hissetmek” için iletişime geçiyor. Yani mesele sadece sonuç değil; süreçte kurulan bağ da önemli.

Sonuç: Bir Ürün İade Edilir, Ama Empati Edilmezse Ne Olur?

Bu hikâyeden çıkan ders şu: Evet, müşteri aldığı ürünü iade edebilir. Ama bunu yaparken sadece yasaları değil, insanlık boyutunu da düşünmeli. Karşındaki görevli, üretici veya diğer müşteri de o zincirin bir halkası.

Elif’in duygusallığı, Ali’nin stratejisi, Zeynep’in empatisi birleşince gerçek çözüm ortaya çıktı.

Bir ürün değişti belki, ama üç insanın da bakış açısı değişti.

Peki siz ne düşünüyorsunuz forum ahalisi?

Bir ürünü beğenmediğinizde hemen iade eder misiniz, yoksa önce “empati kasınızı” mı yoklarsınız?

Gerçek müşteri memnuniyeti sizce etik mi, yoksa hukuki mi başlar?

Yorumlarınızı bekliyorum, çünkü bu hikâye aslında hepimizin içinden bir parça taşıyor.