Perşembe Brifinginiz: Rusya’nın ‘Kısmi Seferberliği’

Bakec

Member
Başkan Biden dün BM Genel Kurulu’na hitap etti. Kredi… Doug Mills/New York Times

Putin yaklaşan bir tırmanışa işaret ediyor

Vladimir Putin dün Ukrayna’daki savaş çabalarını hızlandırdı ve yaklaşık 300.000 ek Rus askerini çağıracak yeni bir kampanya duyurdu. İşte savaşın canlı güncellemeleri.

Ulusa seslenen nadir bir konuşmada, Rus cumhurbaşkanı nükleer silah kullanma tehdidinde bulundu. Putin, “Ülkemizin toprak bütünlüğü tehdit edilirse, Rusya’yı ve halkımızı korumak için kesinlikle elimizden gelen tüm araçları kullanacağız” dedi. “Bu bir blöf değil.”

Yorumları, iç stratejisinde savaşa doğru bir kayma gibi görünüyordu. Ukrayna, Putin’in sözlerinin çaresizliğini yansıttığını söyledi: Rusya ordusu bu ay küçük düşürücü aksilikler yaşadı. (İşte Ukrayna’nın ilerlemelerinin bir haritası.)


Aynı zamanda, ABD ve Batılı müttefiklerini desteklerini bırakmaları için şaşırtma çabası gibi görünüyordu. Ancak New York’taki BM Genel Kurulu’nda Batılı liderler yılmamış görünüyordu. Başkan Biden, ABD ve müttefiklerinin Rusya’ya karşı “dayanışma içinde” duracağını söyledi ve Moskova’yı BM tüzüğünü ihlal etmekle suçladı.


Reaksiyon: “Kısmi seferberliğe” tepki olarak Rusya genelinde protestolar patlak verdi ve en az 1.252 kişi gözaltına alındı. Ruslar da ülke dışına tek yönlü uçuş satın almak için koşturdu.

Analiz: Uzmanlar, Rusya’nın şu anda Ukrayna’da 200.000 veya daha az askeri olduğunu söylüyor. Putin’in kampanyası bunu ikiye katlayacaktı, ancak çağrılanların eğitime ve silaha ihtiyacı var.

Diğer güncellemeler:


  • Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky’nin bu bültenin gönderilmesinden kısa bir süre sonra BM’ye hitap etmesi bekleniyor. İşte Genel Kurul’un canlı güncellemeleri.


  • Suudi Arabistan, Rusya-Ukrayna takası kapsamında iki ABD askeri gazisi de dahil olmak üzere on savaş esirinin Suudi Arabistan’a transfer edildiğini söyledi.
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi protesto eden göstericiler, BM önünde toplandı. Kredi… Stephanie Keith/Getty Images

İran’da protestolar tırmanıyor

İran’da 22 yaşındaki bir kadının polis nezaretinde ölümüyle ilgili hükümet karşıtı protestolar yoğunlaşıyor. Huzursuzluk düzinelerce şehre yayıldı ve memleketi Kürdistan’da en az yedi kişi öldürüldü.


Protestolar, İslam Cumhuriyeti’nin son yıllardaki yönetimine karşı en büyük meydan okuma gösterilerinden biri gibi görünüyor. Kadınlar, kamusal alanda başörtülerini çıkarıp yakarak tutuklanma riskiyle karşı karşıya kaldı. Protestocular, “Mollalar kaybolsun”, “Dini lidere ölüm” ve “Yaşam, özgürlük ve kadınlar” sloganlarıyla İslam Cumhuriyeti’ne son verilmesi çağrısında bulundu.


Savaşın Durumu

  • Bahisleri Yükseltmek:Kısmen işgal altındaki dört bölgede Kremlin destekli yetkililer, Rusya’ya katılım konusunda referandumlar düzenlediklerini duyurdular ve Başkan Vladimir V. Putin, savaşın olası bir tırmanmasına işaret ederek, yaklaşık 300.000 yedek askeri Ukrayna’daki savaşa katılmaya çağırdı.
  • Ukrayna’nın Karşı Saldırısı:Ukrayna birlikleri, toprak kontrolünü kaybetmeden doğu ve güneyde ilerlemeye çalışırken, mahkumlardan savaşçılara ve İran insansız hava araçları tarafından desteklenen Rus kuvvetleriyle karşı karşıyalar.
  • Izium’da: Rusya’nın geri çekilmesinin ardından, Ukraynalı müfettişler kuzeydoğudaki Rus işgalinin bedelini belgelemeye başladılar. 400’den fazla insanın kalıntılarını tutabilecek biri de dahil olmak üzere birkaç mezar alanı buldular.
  • A Ramak Kaldı : Ukraynalı yetkililere göre, güçlü bir Rus füzesi cephe hattından uzakta bir Ukrayna nükleer santralinin reaktörlerinden 900 metreden daha yakın bir mesafede patladı. Grev, son zamanlarda geri çekilmesine rağmen Rusya’nın hala Ukrayna’nın nükleer tesislerini tehdit edebileceğini hatırlattı.
Hükümet, protestoculara baskı yapmak için çevik kuvvet polisleri ve sivil giyimli Basij milisleri de dahil olmak üzere güvenlik güçlerini serbest bırakarak karşılık verdi. Protestoların olduğu mahallelerde internet ve cep telefonu hizmeti kesintiye uğradı. Protestocular tarafından yaygın olarak kullanılan Instagram’a erişim de kısıtlandı.

Arka fon:Mahsa Amini geçen hafta ahlak polisinin başörtüsü yasasını ihlal ettiği suçlamasıyla tutuklamasının ardından öldü.

Bağlam: İran Cumhurbaşkanı Ebrahim Raisi dün BM’de ilk kez boy gösterdi. Göstericiler Amini’nin ölümünü protesto etmek için binanın dışında toplanırken bile protestolardan bahsetmedi. Raisi, yakın zamanda hastalık nedeniyle tüm toplantıları ve halka açık yerleri iptal eden 83 yaşındaki Ayetullah Ali Hamaney’in sağlık endişelerine de değinmedi.

Letitia James’in davası, Donald Trump’ın kamuoyundaki imajının ve benlik algısının temelini sarsıyor. Kredi… Hiroko Masuike/The New York Times

New York, Trump’a dolandırıcılık iddiasıyla dava açtı

New York Başsavcısı Letitia James tarafından dün açılan bir davaya göre, Donald Trump ve aile şirketi, varlıklarını sahte bir şekilde milyarlarca dolar değerinde aşırı değerlendirdi.


James, Trump’ın servetini milyarlarca şişirdiğini ve bunu üç çocuğunun yardımıyla yaptığını söyledi: Eric, Donald Jr. ve Ivanka. Sanıkların, uygun krediler almak ve vergi yüklerine yardımcı olmak için varlıkların değerini defalarca manipüle ettiğini söyledi.

James, Trump ve aile şirketinin birkaç eyalet ceza kanununu ihlal ettiği ve federal ceza kanunlarını da “makul bir şekilde” çiğnediği sonucuna vardı. Trump’ların bir daha New York Eyaletinde bir iş kurmasını engellemeye çalışıyor, ancak davasını kanıtlamak zor olabilir.

Detaylar:Davada atıfta bulunulan bir örnekte, şirket, Park Avenue’deki binasında 292 milyon dolar değerinde bir grup kiralık sabit daireyi listeledi ve değerleme uzmanlarının atadığı rakamı altı ile çarparak listeledi.

Bağlam: Trump altı ayrı soruşturmayla karşı karşıya. İşte her birinin durduğu yer.

GÜNCEL HABERLER

Asya Pasifik


Tazmanya’da bir sahilde mahsur kalan balinaların çoğu ölüyor. Kredi… Agence France-Presse, Doğal Kaynaklar Departmanı aracılığıyla / AFP aracılığıyla Getty Images aracılığıyla

  • Yaklaşık 230 pilot balina, 2020’de 470 balinanın karaya vurduğu Tazmanya sahilinde mahsur kaldı. Yarısı çoktan öldü.


  • Çin’deki Avrupa kurumsal yatırımları hızla düştü. Şimdi bir avuç çok uluslu şirketle sınırlı.


  • Al Jazeera’nın bildirdiğine göre, Çin’in “sıfır Covid” politikası, Hong Kong’un artık bir küresel havacılık merkezi olarak görülmediği anlamına geliyor.


  • Associated Press, Çin’in Pasifik’teki artan etkisine karşı koymak amacıyla ABD, İngiltere, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın Fiji ile ortak askeri tatbikatlar yürüttüğünü bildirdi.
Dünya Haberleri


  • ABD Merkez Bankası dün üst üste üçüncü büyük faiz artışını yaptı: bir puanın dörtte üçü. İşte canlı güncellemeler.


  • Fransız solcu politikacı Jean-Luc Mélenchon, karısına tokat attığını kabul eden bir milletvekilini savundu ve sol kanadın feminizme bağlılığı konusundaki tartışmaları yeniledi.


  • ABD’li tıp uzmanları, doktorların 65 yaşın altındaki tüm hastaları kaygı açısından taramasını tavsiye etti.


  • Times, Cumhuriyetçi Parti’nin ABD Temsilciler Meclisi’ndeki şansına baktı. Yeni kongre haritaları onlara büyük bir avantaj sağlıyor.
Başka Neler Oluyor

Kredi… James Manning/Press Association, Associated Press aracılığıyla

  • Roger Federer, yarın Rafael Nadal ile takım kurması beklenen son maçını iki katına çıkaracak.


  • New York, yine atlarının akıbeti için savaşıyor.

  • Kısa kuyruklu tanrılar, yemek, içmek veya dinlenmek için durmadan Alaska’dan Yeni Zelanda ve Avustralya’ya uçarlar. Araştırmacılar, başarının o kadar olağanüstü olduğuna inanıyor ki, ornitoloji çalışmasının kendisini değiştirmesi gerekiyor.
Sabah Okuması

87 yaşındaki Loretta Sipagan, topluluk organizatörü olarak çalıştıktan sonra iki aydan fazla hapis yattı. Kredi… New York Times için Jes Aznar

Elli yıl önce bu hafta, Ferdinand Marcos Filipinler’i askeri yönetim altına aldı.

Şimdi, Marcos’un oğlu, babasının adını onarmak için yıllarca uğraştıktan sonra iktidarda. Baskıdan kurtulan kurbanlar hikayelerinin kaybolacağından korkuyor. Bir topluluk organizatörü The Times’a “Daha önce olanlar doğruydu” dedi. “Tarihi değiştirmeye çalışabilirler ama yapamazlar.”

Yaşanmış hayatlar: Avustralya’nın önde gelen Yerli aktörlerinden biri olan Jack Charles, karizmatik bir kişiliğe ve sorunlu bir kişisel hayata sahipti. Bu ay 79 yaşında öldü.


SANAT VE FİKİRLER

‘Biz de O Otobüsteyiz’


Çin’de Pazar günü bir karantina otobüsü kaza yaptı ve en az 27 kişi öldü. Kaza, hükümetin “sıfır Covid” politikasına karşı çevrimiçi protesto için bir parlama noktası haline geldi.

Bazıları sosyal medyada eski bir manşet paylaştı: “Kötülük yaygın çünkü kayıtsız şartsız itaat ediyoruz.” Bir editör, WeChat Zaman Çizelgesi’nde yakındı: “Son derece az sayıda insan Covid enfeksiyonlarından ölebileceği için, 1,3 milyar Çinliden oluşan bütün bir ulus rehin tutuluyor.”

Kazadan bu yana en çok paylaşılan yorumlardan biri de “Biz de o otobüsteyiz” oldu.

Meslektaşım Li Yuan öfkenin bir analizinde şöyle yazıyor: “Otobüsün kendisi kolektif ‘sıfır Covid’ kaderinin bir simgesiydi: ülkenin 1,4 milyar insanı bilinmeyen bir yere gidiyor. “Virüs çok daha hafif hale gelmiş ve dünyanın çoğu pandeminin sonunu ilan etmeye hevesli olsa da, hükümet politikasını amansızca sürdürürken hayatlarının kontrolünü kaybettiklerini hissettiler.”

OYNA, İZLE, YE

Ne Pişirilir


Macar ballı kek Kredi… The New York Times için David Malosh. Yemek Stilisti: Greg Lofts.

Sıcak baharatlar bu Macar ballı kekini tatlandırıyor.

Ne İzlemeli?

Agatha Christie’yi anlatan esprili bir şakacı “See How They Run”.


Yolculuk

İstanbul’da kasir olarak bilinen zarif yazlık saraylar, Osmanlı yaşamına bir bakış sunuyor.

Şimdi Oynama Zamanı

Bugünün Küçük Bulmacasını oynayın ve bir ipucu: büyük bira bardağı (beş harf).


İşte bugünün Wordle’ı ve bugünün Spelling Bee’si.

Tüm bulmacalarımızı burada bulabilirsiniz.


Bugünkü brifing bu kadar. Bir dahaki sefere görüşürüz. — Amelia

Not: Mao Zedong 73 yıl önce dün “Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunu duyuruyoruz” dedi.

The Daily’nin son bölümü ABD’deki göçmenlerle ilgili

Amelia ve ekibine adresinden ulaşabilirsiniz. [email protected] .
 
Üst