Savaştan sonra yeni bir başlangıç umuduyla

SuZi

Global Mod
Global Mod
Bir zamanlar popüler bir Karadeniz sahil tatil beldesi olan Rus bombalaması Satoka’yı tanınmaz hale getirdi. Odessa yakınlarındaki Satoka, Ukrayna’daki birçok yer gibi. Yıkılan oteller ve turistik yerler, ağır hasar görmüş eğlence ve dinlenme merkezleri, gelmeyen gezginler, savaş sırasında yurt içi seyahati düşünmeyen yerli halk.


Ukrayna Devlet Turizmi Geliştirme Dairesi (SATD) başkanı Mariana Oleskiv, RedaktionsNetzwerk Deutschland’a (Haberler) verdiği demeçte, turizm endüstrisi Rus işgalinden en çok etkilendi. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bir yıldan fazla bir süre sonra, ülkenin turizm altyapısının yıkıcı bir resmini çiziyor.

+++ Canlı blogda Ukrayna’ya karşı savaşla ilgili tüm gelişmeler +++

Ülke savaş halindeyken, arka planda uzun vadeli bir turizm stratejisi çalışılıyor. Oleskiv, “Ukrayna’nın harika bir seyahat noktası olduğunu dünyanın hatırlamasını istiyoruz” diyor. Bu nedenle SATD, savaştan sonra turizmin reklamını yaptığı Berlin’deki Uluslararası Turizm Borsası ITB’de de yer aldı. Manzaraları ve açık havada seyahati teşvik etmek yerine, artık savaşın tarihi yerlerine odaklanılacak. Oleskiv, “Şu anda, çocuklarına ve torunlarına mücadelemizi ve zaferimizi anlatabilmeleri için yabancı turistlerimize Ukrayna’da tam olarak ne olduğunu göstermek için anma yerlerinin de yer aldığı yeni rotalar oluşturmaya çalışıyoruz.”

Kırım, bir zamanlar SSCB’nin en popüler tatil yeriydi.


Savaş tiyatroları ve hayatta kalanların hayatlarının orada nasıl devam ettiği de bir rol oynamalı, sonuçta Oleskiv’e göre Ukraynalılar da savaş koşullarında yaşamayı ve çalışmayı öğrendiler. Savaş bittikten sonra ülkeye daha da fazla insanın gelebileceğini umuyor – sonuçta şu anda Ukrayna’ya ilgi büyük, herkes Doğu Avrupa ülkesinden ve onun kültürel hazinelerinden bahsediyor.

Ukrayna bir zamanlar popüler bir seyahat noktasıydı. Kırım yarımadası, son bin yılda eski Sovyetler Birliği’nde en çok ziyaret edilen tatil yeriydi. 2007’den 2013’e kadar Ukrayna’da turizm açısından en başarılı yıllar oldu: her yıl 30 milyona kadar gezgin geldi. Ancak Kırım’ın ilhakına şüphecilik eşlik etti ve sayılar düştü. Turizm, korona salgınına kadar biraz toparlandı, ancak Putin’in saldırganlık savaşı nedeniyle şimdi tamamen yerde.

Savaşa rağmen: Ukrayna’da iç turizm biraz toparlanıyor


Ama turizm tamamen boş durmuyor. Bir yanda savaştan kısa bir süreliğine mola verip ülke içindeki turistik bölgelere birkaç günlüğüne seyahat eden Ukraynalılar var. Oleskiv, “İç turizm yavaş yavaş toparlanıyor” diyor. Yerel seyahat acentelerinin geçen yaz faaliyetlerini yüzde 20 ila 50 oranında artırdığını söylüyor. “Bunların çoğu, nispeten güvenli batı ve orta bölgelere yapılan hafta sonu gezileri. Ancak bu geziler bir tatil ya da toparlanma değil, daha çok yeni bir başlangıç içindir.”



Kiev'in bazı tarihi ve kültürel hazineleri var - Corona ve savaştan önce turizm önemli bir ekonomik sektördü.


Kiev’in bazı tarihi ve kültürel hazineleri var – Corona ve savaştan önce turizm önemli bir ekonomik sektördü.

© Kaynak: imago görüntüleri / Volker Preusser


Öte yandan, gezi turlarıyla öne çıkan ve ITB’de de yer alan “Bugün Ukrayna’yı Ziyaret Edin” girişimi de var. Birkaç ay önce, yüzlerce sivilin Rus ordusu tarafından işkence edilip öldürüldüğüne inanılan Bucha ve Irpin’e turistlerin savaş mahalline götürüldüğü “Cesur Şehirler” adlı yeni turuyla dikkatleri üzerine çekti. .

Bucha ve Irpin’de gezi – ahlaki olarak haklı mı?


Bu turlar önceden rezerve edilebilse de, Kiev’deki gezi gezilerinin aksine henüz gerçekleşmemektedir. Butscha ve Irpin sakinleriyle turizmin nasıl olması gerektiği konusunda hala bir fikir alışverişi var. Visit Ukraine Today’in yazarlarından Oleksii, Haberler’ye verdiği demeçte, “Bazı vatandaşlar, dünyanın Ukrayna’da olup bitenler hakkında olabildiğince çok şey görmesi ve duyması gerektiğine inanıyor ve bazıları herhangi bir dış müdahaleye karşı çıkıyor.” Medya profesyonelleri gelse vatandaşın morali düzelirdi. “Ülkenin trajedisini dünya misafirleri aracılığıyla aktarma fırsatı buluyorlar. Saldırgan Rusya’nın neler yaptığını tüm dünyaya göstermenin tek yolu bu.” Gezginler hiçbir koşulda bu tür yerlerde reklam vermemeli ve kendilerini etkileyici olarak tanıtmamalıdır.

Bu sefalet turizmi mi – ve devam eden bir savaş sırasında mı olmak zorunda? Visit Ukraine Today’in CEO’su Anton Taranenko yaptığı açıklamada, “Pek çok insanın savaşın yaralarını kendi gözleriyle görme ihtiyacı hissettiğini gördük” dedi. Mekanların “açık havada bir anıt” olduğunu vurguluyor. “Karanlık turizm” olarak adlandırılan kötü bir tarihe sahip yerlerde turizm, Ukrayna’da bir geleneğe sahiptir, örneğin 1941’de Nazilerin 48 saat içinde 33.000 Yahudiyi öldürdüğü Babyn Yar’da veya nükleer bir patlamanın ardından yasak bölge olan Çernobil’de. kaza.

Turizm, dünyaya Ukrayna’daki savaşın gerçekliğini göstermeyi hedefliyor


Turizmde etik ile ilgilenen FH Joanneum’dan Harald Friedl, “Bu tür geziler başlangıçta aldatıcıdır çünkü sağlayıcılar açısından büyük bir hassasiyet gerektirirler” diyor. Yerlileri teşhir etmemelisiniz ve aynı zamanda birçok insanın turizmden gelen paraya bağlı olduğunu da aklınızda bulundurmalısınız. Friedl, “Başkalarının acı çekmesinden, kişisel trajediden zevk almamak önemlidir” dedi. Tarihi bir katliamın yaşandığı yerin turizme açılması için ne kadar zaman geçmesi gerektiğine dair de bir ölçüt yok. “Toplantı odaları da oluşturulabilir ve etkilenenler durumlarını anlatabilir. Bu da dayanışmaya katkıda bulunuyor” diyor Friedl.


Önerilen Haber Amaçlı İçerik


Bu noktada harici içerik bulacaksınız Instagram, Inc., makaleyi tamamlayan. Tek tıkla görüntüleyebilirsiniz.

Harici içeriği göster

Harici içeriğin bana gösterilmesine izin veriyorum. Bu, kişisel verilerin üçüncü taraf platformlara iletilmesini sağlar. Bununla ilgili daha fazla bilgi gizlilik bildirimleri.


Sorunun farkında olan Oleksii, “Turlarımız insanların kederiyle ilgili değil. Turlar, mağdurların kişisel kederlerini etkilemeyecek ve insanların kişisel alanlarını ihlal etmeyecek şekilde tasarlandı.” Bunun yerine, ilgili taraflara “olayların kapsamlı ve eksiksiz bir resmi” gösterilmelidir. Bu, dünyanın gözlerini açmaktır.

Ukrayna’ya giriş Flixbus veya trenle mümkündür


“Ukrayna’yı Bugün Ziyaret Edin” haberine göre, turlar çoğunlukla yerel halk tarafından rezerve ediliyor, ancak ABD de dahil olmak üzere yurt dışından da rezervasyonlar yapıldı. Genel olarak, Ukrayna’ya seyahat etmek mümkündür ve savaşın patlak vermesinden bu yana her zaman olmuştur. Savaşın başlangıcından bu yana çoğu yardım etmek veya muhabir olarak olmak üzere üç milyondan fazla yabancı ülkeye girdi. Hava sahası kapalı olmasına ve hiçbir uçak inip kalkmamasına rağmen, Almanya ve Polonya’dan Kiev’e tren ve otobüs güzergahları var, Flixbus neredeyse her gün çalışıyor. Ancak Federal Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’ya seyahat edilmemesi konusunda uyarıyor.

Savaş zamanlarında turizm söz konusu olduğunda ülke bölünmüş durumda – resmi sağlayıcılarla bile. “Bugün Ukrayna’yı Ziyaret Edin”, özellikle batı Ukrayna’da turlar düzenlemeye başlarken, SATD yavaşlıyor. Oleskiv, uluslararası turizmin zamanının henüz gelmediğini söylüyor – ancak birçok yerel insan buna güveniyor. “Yabancıları Ukrayna’ya turizm için gelmekten caydırıyoruz. Güvenlik her şeyden önemlidir ve savaş halindeki bir ülkede hiçbir yer yüzde 100 güvenli değildir” dedi. Diğer uzmanlar da Rusya’nın keyfiliği nedeniyle Ukrayna’da hiçbir yerin güvenli olmadığı konusunda uyardılar.

Diğer yollarla yapılan bağışlar: Gerçekleşmeyen seyahatler için yapılan rezervasyonlar


Oleskiv, hâlâ Ukrayna’yı ve zor durumdaki turizm sektörünü desteklemek isteyen gezginlerin artık konaklama ve tur rezervasyonu yaptırabileceğini söylüyor. Turizm patronuna göre, savaş devam ettiği için geziler planlandığı gibi gerçekleşemezse, para hayır kurumlarına ve Ukrayna otel endüstrisine bağışlanacak. “Şu anda asıl görevimiz bu zor dönemde turizm sektörüne destek olmaktır.”


Bir zamanlar sahil tatilcilerinin Karadeniz'de rahatladıkları yer, şimdi burada, Odessa'da bir askeri bölge.

Bir zamanlar sahil tatilcilerinin Karadeniz'de rahatladıkları yer, şimdi burada, Odessa'da bir askeri bölge.


Bir zamanlar sahil tatilcilerinin Karadeniz’de rahatladıkları yer, şimdi burada, Odessa’da bir askeri bölge.

© Kredi bilgileri: IMAGO/ZUMA Tel


Son zamanlarda bu yönde birkaç özel ve devlet girişimi olmuştur. Dünyanın her yerinden yabancılar, aslında oraya seyahat etmeyi planlamadan Airbnb aracılığıyla Ukrayna’da konaklama rezervasyonu yaptı. Yerel halk parayı ya geçimlerini sağlamak ya da ülkenin diğer bölgelerinden gelen mültecileri kabul etmek için kullandı. Devlet tarafından başlatılan “Gelecekte Ukrayna’yı Ziyaret Edin” programı da benzer bir yapıya sahip: Oteller, bazen gezinin gerçekleşemeyeceği açıkça görülse de, çevrimiçi platformlar aracılığıyla oda kiraladı.

Oleskiv, “Güvenliğin en önemli şey olduğunu bir kez daha belirtmek isterim,” diye vurguluyor. “Devlet kurumu olarak, savaş varken yabancıların herhangi bir Ukrayna destinasyonunu ziyaret etmelerini önermiyoruz. Ancak gelecek için bir seyahat rezervasyonu yapmak ve böylece Ukrayna turizm endüstrisini desteklemek iyi bir fikir olacaktır.”
 
Üst