Yeni vize düzenlemeleri sayesinde Türk turistlerin Yunan Ege adalarına “istilası”

SuZi

Global Mod
Global Mod
“Kalıtsal düşmanlar” Yunanistan ve Türkiye, Ege'deki egemenlik hakları konusundaki anlaşmazlıkta geçmişte birçok kez savaşın eşiğine gelmişti. Artık hükümetler birbirine yaklaşıyor. Turizm de bundan faydalanıyor. Siyasi çözülme hiçbir yerde Doğu Ege'deki Yunan adaları kadar belirgin değil.


Daha sonra okuyun Reklamcılık


Daha sonra okuyun Reklamcılık


“Gece aniden geliyoruz” – Türk devlet başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ekim 2022'de Yunan Ege adalarını işgal etme tehdidini işte böyle yaptı. Şimdi Türkler aslında onbinlerce geliyor. Ama geceleri değil, güpegündüz. Üstelik Türk Deniz Kuvvetleri çıkarma gemileriyle değil, “Kaptan Şevket” gibi gezi gemileriyle.

“Gerçek anlamda tükenmiş durumdayız”


Türk nakliye şirketi Turyol'un gemisi her gün Ayvalık limanından Yunanistan'ın Midilli adasına doğru yola çıkıyor. Neredeyse tüm gezilerin rezervasyonları dolmuştur. Nisan ayının ilk on gününde Türkiye'den 3.800 ziyaretçi Midilli'ye geldi. Geçen yılın aynı döneminde sadece 390 kişi vardı. Kuzey Ege Bölgesi Valisi Kostas Moutzouris, “Gerçekten aşırı kalabalık durumdayız” diyor.


Daha sonra okuyun Reklamcılık


Daha sonra okuyun Reklamcılık


Bu acele, Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Aralık ayı başında Atina'ya yaptıkları ziyaret sırasında üzerinde mutabakata varılan yeni vize düzenlemesinin bir sonucu. Türk vatandaşları Yunanistan'a tatil amaçlı seyahatlerinde daha önce alınması zor olan Schengen vizesine ihtiyaç duyarken, artık Yunan adalarından birine vardıklarında ziyaretçi vizesi alabiliyorlar.

Yunanistan anakarasına ileriye dönük seyahat mümkün değildir


Fiyatı 60 Euro'dur ve yedi gün geçerlidir. Bu nedenle Yunanistan anakarasına veya diğer AB ülkelerine ileriye dönük seyahat mümkün değildir. AB Komisyonu'nun onaylamasının ardından yönetmelik, Midilli, Sakız, Sisam, Kos ve Rodos adalarında 31 Mart'ta yürürlüğe girdi. Nisan ayının sonundan itibaren Limni, Leros, Simi, Kalimnos ve Kastelorizo'da da ekspres vizeler geçerli olacak.

Geçtiğimiz cuma günü “Eşref Jale” sürat teknesi 92 Türk turisti Midilli'ye getirdiğinde ziyaretçileri bir sürpriz bekliyordu: Adayı ziyaret eden Yunanistan Başbakanı Miçotakis, limana gelerek gelenleri bizzat selamladı ve el sıkıştı. kendilerine “Midilli’de mutlu bir tatil” diliyorum.


Daha sonra okuyun Reklamcılık


Daha sonra okuyun Reklamcılık

Düşük sezonda daha fazla ziyaretçi bekliyoruz


Mitsotakis, vize düzenlemeleri sayesinde özellikle sezon dışı dönemde daha fazla ziyaretçinin geleceğini umuyor. Hesaplama işe yarıyor gibi görünüyor: Adalardaki birçok otel bu yıl normalden dört hafta daha erken açıldı. Midilli'deki dükkan sahipleri de insan yoğunluğunun fazla olması nedeniyle açılış saatlerini uzatmayı düşünüyor.

Türkiye yüzde 70'e yakın yüksek enflasyonla boğuşurken, Yunan adalarında vize ücretine rağmen neredeyse her şey Türk turistler için daha ucuz. Midilli restoran derneğinin başkanı Nikos Giannakas, “Mutfağımızı seviyorlar ve cömert porsiyonlardan memnunlar” diyor.

Erdoğan Atina'da: Türkiye-Yunanistan yakınlaşması


Her iki ülke de yıllardır bölünmüş Kıbrıs, Ege'deki askeri uçuşlar ve her iki devletin kıta sahanlığının nerede bittiği konusunda tartışıyor.

Kaynak: Reuters

Diğer adalarda da ziyaretçi sayıları hızla artıyor


Diğer adalarda da ziyaretçi sayısı hızla artıyor. 1-10 Nisan tarihleri arasında Rodos'a Türkiye'den yaklaşık 6.000 misafir geldi; bu rakam geçen yılın iki katından fazla. Samos'ta bu sayı 299'dan 2.851'e yükseldi. Sonuç olarak, daha önce ekspres vize veren beş adaya 21.000 ziyaretçi gelmişken, geçen yılın aynı döneminde bu sayı neredeyse 6.000'di.


Daha sonra okuyun Reklamcılık


Daha sonra okuyun Reklamcılık


Türkiye'den gelen konuklar popülerdir. Midilli'deki hancıların bildirdiğine göre, AB ülkelerinden gelen bazı turistlerin aksine, genellikle çok kibar ve çekingen görünüyorlar. Ancak popülaritesinin başka bir nedeni de olabilir. Vali Kostas Moutzouris onu tanıyor: “Türk ziyaretçiler ortalama olarak Avrupalı paket turistlerin iki katı kadar harcama yapıyor.”

Komşu halklar kesinlikle anlaşabilirler


Yeni vize düzenlemeleri bir kez daha şunu gösteriyor: iki komşu halk kesinlikle birbirleriyle iyi geçinebilir ve hatta pek çok ortak noktaya sahiptir. Ancak siyasi düzeyde hâlâ eski refleksler hakim: Yunanistan, Ege ve İyonya Denizleri'nde iki deniz koruma alanı kurulduğunu açıkladığında Türkiye Dışişleri Bakanlığı hemen protesto etti.

Doğu Akdeniz'de kalıcı bir siyasi yumuşamanın ve egemenlik hakları ile ekonomik bölgelere ilişkin anlaşmazlıkların çözümünün mümkün olup olmayacağını zaman gösterecek. Bir sonraki durak 13 Mayıs: Miçotakis daha sonra Ankara'da Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek istiyor.
 
Üst